Протест заради ниски заплати в Българската агенция по безопасност на храните

04 Декември 2019 | 14:32
0 коментара
Общество

Работещите в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха на протестен митинг в столицата под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд“. Протестът е организиран от Националната федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“, съобщи БНР.

Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията.

Огромен плакат, на който хората са залепили фишовете от заплатите си, онагледява част от причините за протеста. Главен специалист с 32 години стаж и висше образование взима около 800 лева.

От години Агенцията работи в условията на недостиг на средства, заради което заплатите на ветеринарните специалисти са с около 40 % по-ниски от средното за страната.

„Липсва апаратура и препарати за изследвания. Условията на труд са мизерни. А от Агенцията се очаква да опазва здравето на нацията чрез контрол над храната“. Това каза пред протестиращите лидерът на Земеделската федерация в „Подкрепа“ – Анелия Иванова.

„Всяка година Министерството на финансите залага бюджет с дефицити на това министерство. Министърът на финансите пуска един бюджет, който за нас абсолютно не е съобразен с това, което трябва да свърши агенцията в частност. И след това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на земеделски стопани, тези пари се намират. Настояваме тази практика да спре“.

Протестиращите настояват към бюджета на Агенцията по храните да бъдат добавени още 40 млн. лева, за да може хората да работят нормално.

Анелия Иванова опроверга спекулациите, че протестират, за да искат оставката на министъра на земеделието или на директора на Агенцията. Напротив, каза тя, те също се опитват да вдигнат бюджета, но проблемът е в неразбирането от страна на финансовото министерство.

Преди дни в интервю за „Хоризонт“ директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри. В същото време работните заплати са с около 200 лева под средната за страната.

Пред БНР Анелия Иванова от Федерация „Земеделие“ в КТ „Подкрепа“ посочи исканията на протеста:  „Да бъдат заделени 105 млн. лева разходи за БАБХ на отделен ред в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите като целеви средства. По този начин ще се гарантира дейността на агенцията, която е единственият компетентен орган, който се занимава с безопасността по цялата хранителна верига. БАБХ действително харчи почти половината от бюджета на МЗХ. Това наистина е агенция, която е водеща в министерството. Твърдим, че е реалистично да се отделят тези средства на отделен ред и че могат да бъдат получени, защото така или иначе всяка година тези средства се изплащат. Нашето обръщение е към народните представители и премиера, с което искаме да ги призовем тази година да предвидят реален бюджет в МЗХ, защото всяка година финансовото министерство залага бюджет с дефицити на това министерство“.

Днешният протест не е подкрепен от КНСБ.

Добавете Вашия коментар

TOP