Протест: Над 700 аптеки в страната няма да работят

20 Февруари 2019 | 11:04
0 коментара
Общество

762 аптеки у нас ще затворят врати днес в знак на протест срещу финансовата тежест от редица нововъведения, едно от които Европейската директива за верификация на лекарствата.

В недоволството ще се включат както аптеки в големите градове, така и аптеки от малки населени и отдалечени райони. Информацията съобщи за Дарик Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. По думите му фармацевтите са били готови при среща със здравния министър да отменят протеста. Такава обаче не се е състояла.

Протестите на аптеките започнаха от 5 февруари, но днес за първи път няма да са символични, обясни Антон Вълев.
 
„Имаме сигнали от аптеки от цялата страна, не само от големите градове, но и от малките населени места. До момента в протеста са се включили 762 аптеки. Очакваме обаче. Днес аптеките, които участват в протеста, се очаква да не отворят въобще и по този начин да привлечем обществено внимание към проблемите, за които говорим”, посочи Вълев.

Фармацевти: Системата за верифициране на лекарства не сработва
 
А проблемите за аптеките са освен разходите по интегрирането на системата за верификация на лекарствата, и редица според тях бюрократични административни свръхрегулации.
 
„Затваряме само за един ден, тъй като от началото на протеста на 5-и февруари до момента не сме получили абсолютно никакъв отзвук от страна на Министерството на здравеопазването. Междувременно направихме цикъл от срещи с политическите формации. Разговаряли сме с всички без една и имаме изцяло подкрепата им. Нямаме обаче все още отговор от министерство, заради което влязохме в протеста. Ние бяхме готови, ако има среща с министъра, потенциално да отменим протеста. Сега обаче се налага да попротестираме,” категоричен беше Вълев.

18 силни характери и изявени индивидуалисти влизат в Hell’s Kitchen България.

Според здравните власти за повечето аптеки новата платформа за верификация на лекарствата ще струва около 150 лева. За аптеките, които не разполагат с компютър и интернет обаче разходът по въвеждането на системата би могъл да надхвърли и 1500 лева.

Добавете Вашия коментар

TOP