Протест на автобусните превозвачи в цялата страна

19 Май 2020 | 11:13
0 коментара
Общество

На протест излизат автобусните превозвачи в туризма - едновременно в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе от 12:00 часа. Това обявиха от национално сдружение "Случаен превоз".

Членовете му са изпратили писмо с искане за спешни икономически мерки за бранша до правителството. Превозвачите настояват за безлихвено отсрочване на задълженията си към бюджета след обявяване на извънредното положение, безвъзмездна финансова помощ, както и безлихвени заеми

Те обявиха, че искат и среща с премиера Борисов, за да обсъдят мерки за сектора. „Конкретното събитие, което ни накара да излезем на протест днес, е едно наше поредно писмо от 8 май, на което отговорът от властта беше входящ номер. Всички писма, които сдружение „Случаен превоз“ сме изпратили до различни министерства и институции от началото на април, останаха без отговор.

Ние искаме работещи мерки в нашия бранш, но за да се случи това трябва да има диалог“, коментира областният координатор на сдружение „Случаен превоз“ в Бургас Добромир Симов, съобщи Нова.

По думите му, мярката 60/40 е неприложима за този бранш. А ако бъдат одобрени по програма „Иновации и конкурентоспособност“ тя ще действа от юли. Другата мярка, от която превозвачите могат да се възползват, също ще действа от юли.

Единственият начин, по който браншът може да оцелее, според Симов, са безлихвени или нисколихвени кредити.Даниел Петков и баща му са собственици на автобусна фирма. Той споделя, че последната извършена поръчка от фирмата им е от началото на март.

Половината от служителите му са на борсата, а другата се опитва да запази. Около 30 автобуса от Бургас ще се включат в шествие, което ще започне от летището и ще премине по главните артерии на града.

Добавете Вашия коментар

TOP