Протеин е свързан със загубата на паметта при възрастните хора

06 Юли 2015 | 21:42
0 коментара
Любопитно
Протеин е свързан със загубата на паметта при възрастните хора

Източник: Thinkstock/Guliver

Протеин, който се натрупва в кръвта, е свързан със загубата на памет при възрастните хора и когнитивните им затруднения, установиха американски учени, цитирани от агенция Франс прес.

Въпросната молекула е наречена B2M (бета2-микроглобулин) и е била идентифицирана от изследователски екип от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Тя е елемент от кръвта и влияе отрицателно на когнитивните функции и тяхното възстановяване при възрастните хора.

Концентрациите на B2M са по-високи в кръвта на хората от третата възраст. Това се отнасяло в същата степен и до възрастните мишки, с които били осъществени експериментите. В един от тях били инжектирани дози B2M в кръвта или директно в мозъка на млади опитни животни. При тях били констатирани загуба на памет и затруднения при обучение. Наблюдавано било и забавяне на процеса при възстановяването на невроните.

Но въздействието на молекулата не продължава повече от 30 дни, което идва да подскаже, че процесът е потенциално обратим.

"Ние сме обнадеждени от получените резултати, тъй като те ще ни помогнат да открием начини да обърнем процесите, свързани със загубата на памет при възрастните хора", заяви един от авторите на проучването Сол Виледа. Според него екипът е направил пробив за по-доброто опознаване на процесите, свързани с остаряването на мозъка и когнитивните дисфункции.

Протеинът B2M e свързан с имунните механизми на организма. Той е бил открит в по-големи концентрации при хора, страдащи от старческа деменция. В друг експеримент учените са успели да премахнат с генетични средства молекулата на B2M при опитни мишки. При този процес, стари опитни животни, лишени от протеина, не страдали от загуба на памет.

Източник: БТА    

Добавете Вашия коментар

TOP