Пропускането на закуската заплашва от развитието на страшно заболяване

05 Януари 2019 | 07:21
0 коментара
Любопитно

Закуската отдавна се смята за най-важното ястие през деня. Пропускането ѝ може да увеличи с една трета риска от развитие наедно страшно заболяване. Това показват резултатите от наскоро проведено проучване.

Хората, които редовно пропускат закуска, са с 33% по-склонни да се разболеят. А за някои от тях рискът се увеличава дори с 55% в сравнение с тези, които редовно консумират закуска. Експертите обясняват това с факта, че тези, които отказват да ядат сутрин, много по-често компенсират липсата на енергия с помощта на различни видове нездравословни закуски.

Отказът от закуска увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с една трета. Най-добрият начин да се предпазите от това метаболитно разстройство е да започнете деня с мюсли.

Немски учени подчертават, че днес около 30% от жителите на нашата планета редовно пропускат закуска. Може да изглежда странно, сред хората, които избягват закуската преобладават тези с наднормено тегло и затлъстяване. Възможно е хората със затлъстяване да вярват, че по този начин ще намалят дневния прием на калории.

Междувременно, наличието на наднормено тегло или затлъстяване също значително увеличава вероятността от развитие на диабет тип 2. Но дори да вземете под внимание този риск, отказването от закуска на тези хора също увеличава вероятността от развитие на диабет с 22%, в сравнение с хората с наднормено тегло и затлъстяване, които не са отказали закуската.

Предположението, че пропускането на закуска ще помогне да се намалите дневното количество калории в действителност не се потвърждава от нищо. В същото време, закуска, състояща се от пълнозърнести зърнени храни, като мюсли, е най-полезна за предпазване от диабет, установили още изследователите./Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP