Промени в Етичния кодекс ограничават своеволията на общинските съветници в Благоевград

21 Април 2020 | 19:01
1 коментара
Политика

Промени в Етичния кодекс на общинските съветници на Благоевград предвиждат ограничаване на своеволията по време на сесии и заседания по комисии и въвеждане на задължителни норми на взаимно уважение и толерантност.

Председателският съвет на местния парламент е внесъл за обсъждане по комисии допълнение на кодекса с няколко нови алинеи. В допълненията се визира, че не е нужно представяне на безспорни доказателства за нарушение на етичните норми, достатъчно е да има сериозни съмнения, че съветник е прекрачил границите на доброто поведение спрямо свой колега. В нови алинеи членовете на местния парламент се задължават във всяко свое действие да покриват очакванията на обществото, свързани с висок морал, честност, учтивост и уважение към всеки гражданин. Новите изисквания към всеки съветник визират и комуникацията по време на комисии и сесии.

Целта е забрана на личните нападки, оскърбителни думи и заплахи, както и прекъсването на оратор, включително и самоволното взимане на думата, без тя да е дадена от председателя на ОбС или на съответната комисия. Ако това се утвърди с решение на ОбС, неколцина от съветниците в настоящия Общински съвет на Благоевград ще се окажат в изключително затруднение заради лошия си навик да „узурпират” думата и да прекъсват колегите си.

Допълненията в работата на местния парламент все още са на ниво обсъждане, а за да станат факт, ще трябва да се гласуват от болшинството.

Етичният кодекс на ОбС – Благоевград бе приет с решение на местния парламент през ноември 2015 г. При нарушението му председателят има право да предложи ОбС да накаже нарушителя с налагане на забележка, порицание или лишаване от заплата за срок до 3 месеца.в.Струма

Добавени коментари

Общината публикува:
22 Април 2020 | 11:11
Ще въвеждат военно положение. Еееех, Дончо. Не се излагай.

Добавете Вашия коментар

TOP