Прокурор с последни новини за безследно изчезналия Янек Миланов

01 Декември 2020 | 16:06
0 коментара
Криминално

Четири месеца изминаха от изчезването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница, който последно е засечен от камери в джипа на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата в късната вечер на 31 юли.

Сигналът от близките на Янек е подаден в дупнишката полиция на 1 август, като в него е посочено, че има съмнения за отвличане и убийство.

Срокът на разследването е удължен с още два месеца, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Кюстендил прокурор Сиракова.

Срокът на досъдебното производство бе удължен вече един път след изтичането на първите два месеца, наблюдаващият прокурор сега е удължил срока с още два месеца, припомня dennews.bg.

„Продължават интензивните следствени действия, както и до момента“, посочи прокурор Сиракова.

Срокът се удължава с още два месеца, като прокуратурата има възможност в този срок или да внесе обвинителен акт, или в края на срока да поиска ново удължаване с два месеца.

Официалната информация по случая продължава да бъде твърде оскъдна.
 
Припомняме, че досъдебното производство за отвличане бе образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август, седем дни след изчезването на Янек.

След среща на Марио Миланов, брат на Янек, с главния прокурор Иван Гешев досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура-София.

Все още не е обявен официално резултатът от проверката, която бе разпоредена от вътрешния министър във връзка с първоначалните действия на РУ Дупница и данните, че е имало забавяне на ефективните издирвателни и следствени действия.

От прокуратурата мълчат какви са били действията на прокурорите по случая и дали е имало забавяне и от тяхна страна.
 
В момента разследването се води от екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция Национална полиция. А до момента се извършиха няколко претърсвания от страна на служители на МВР, следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници.

Водолази извършиха огледи в язовир Дяково, както и водоеми около Самораново и Крайници. Издирването е съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи.

Двудневна издирвателна операция в язовир Дяково имаше преди броени дни, като е нея взеха участие водолази, пожарникари и криминалисти от София и Дупница.

Припомняме, че главният прокурор посети на два пъти Дупница. Първият път проследи старта на издирвателните действия, а при второто посещение обяви, че прокуратурата отваря „студени“ случаи, свързани с Васил Капланов, основен заподозрян за изчезването на Янек.

Капланов към момента се намира в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“, но по друго обвинение – за отправена закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин. Тази закана е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение – държане на боеприпаси.

Припомняме още, че на няколко пъти за разпит бе привиквана и бившата съпруга на Капланов-Петя. Причината за това е, че основната версия е, че именно отношения между Янек и Петя, които са били прекратени от страна на Янек, са в основата на случило се.

На сина на Васил Капланов – Никола бяха повдигнати две обвинения за посегателства срещу автомобила на Янек Миланов, извършени месеци преди изчезването му. Капланов младши бе освободен от ареста с мярка „Подписка“.

Добавете Вашия коментар

TOP