Прокурор Начева: Хванахме 4-ма души от организирана престъпна група за разпространение на наркотици

17 Септември 2018 | 16:11
0 коментара
Криминално

Четирима души са задържани за организирана престъпна група за разпространение на наркотици, пренасяни от Доминикана. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, предаде агенция „Фокус“.

 

„Групата е набирала малоимотни лица, които е финансирала, за да пътуват през европейски държави за Доминикана. Там същите са били настанявани в хотелски апартаменти, в които са били държани около седмица. Поглъщали са капсули, съдържащи кокаин – средно между 80 и 100 капсули по между 8 и 13 грама в зависимост от пола на съответното муле. Същите лица са били транспортирани обратно през европейски летища до Букурещ, където са били посрещани от член на групата и транспортирани в района на Стара Загора и околните села, където са били настанявани в помещения, като са им били отнемани мобилните телефони и им е бил ограничаван контактът с външния свят, докато дефикират наркотика“, обясни Начева. Тя уточни, че на всяко едно от тези лица е осигуряван паспорт.

 

„В рамките на държавите-членки на ЕС, през които са пътували, те са използвали личните си карти, а на границата с Доминикана са използвали международни паспорти. На тези лица са плащани суми от порядъка между 3 и 5 хил. лв. за извършените услуги. На 15 септември едно от лицата, погълнало такъв наркотик, което очаквахме да пристигне, е било установено в Португалия, защото му е прилошало. Лицето е задържано. То е било погълнало 99 капсули – близо килограм кокаин. Този кокаин се е разпространявал на едро на територията на страната – в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив, София и други градове“, обясни Начева. По думите й четири лица са обвинени в организирана престъпна група, сред които и една жена. „Те са задържани за 72 часа, като ще им бъде поискано и задържане под стража“, каза още тя.

 

Едно от лицата, пренасящи наркотици от Доминикана, е било погълнало 1,1 кг. кокаин на капсули, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

 

„По канала колегите от Стара Загора работят от края на миналата година, когато получиха оперативната информация. Тя гласи, че от България се изпращат лица – гълтачи, които чрез поглъщане на капсули, пълни с пресован кокаин, пренасят кокаин от Доминикана до България през различни европейски държави. Началото на тази реализация беше лице, изпратено в Доминикана, за да погълне кокаин и да го пренесе до тук. То каца в Лисабон, но там му става лошо. С помощта на наши партньорски служби лицето е задържано. Започна да дефекира такива капсули – около 90, като общото количество е 1,1 кг. кокаин“, каза още Спиридонов и посочи, че това е начинът на действие.

 

„Има и други лица, които са установени и които са задържани по различни сухопътни граници в Европа. Има образувано досъдебно производство. На 15 септември вечерта предприехме действа по реализиране на цялата група. На територията на Пловдив е задържано лице от Стара Загора. Почти при всички задържани лица бяха намерени малки количества наркотици, доста мобилни телефони и парични средства. На тези от тях, за които има достатъчно доказателства, има обвинения“, обясни Спиридонов.

Добавете Вашия коментар

TOP