Прокурор Иван Гешев: В акцията на ГКПП „Кулата“ участваха над 250 служители на ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура, има 23 задържани митнически инспектори

14 Юни 2017 | 16:38
0 коментара
Общество

Тази операция следва да бъде преценявана и с оглед на мащабите ѝ. В тези действия участват над 250 служители на ГДБОП, ДАНС, следователи от следствения отдел на Специализираната прокуратура, двама прокурори, като на място се намира и командирован съдия от Специализирания наказателен съд.

Лично за мен, като мащаб, това е най-голямата операция, в която аз съм участвал и смятам, че колегите до този момент се справят добре. Това каза по време на брифинг прокурор Иван Гешев, административният ръководител на Специализираната прокуратура във връзка с антикорупционната акция на ГКПП „Кулата“ през изминалата нощ.

„Досъдебно производство в следствен отдел на Специализираната прокуратура, по което е работено по оперативна информация основно на ДАНС. Действията за разследването са проведени, освен от следователи от следствения отдел на Специализираната прокуратура и от разследващи полицаи и екипи на ГДБОП“, посочи Гешев.

Според него Специализираната прокуратура ще направи всичко възможно, за да няма никаква толерантност към престъпления с корупционен елемент.“В част от гражданите и част от съдебната власт, според мен, има едно недооценяване на този тип престъпна дейност. Включително и към стопанската престъпност. Много хора считат, че това е, едва ли не, второстепенно престъпление“, коментира той.

Гешев допълни, че досъдебното производство е образувано през август 2015 г. .,а инкриминираният период, който се разследва и за който, според наблюдаващите прокурори има доказателства, е от март 2015 г.

„Към вчерашния ден и сутринта, с мерки по закона за МВР 24 часово задържане, бяха 23 лица. Основно митнически инспектори от „Кулата“.

Досъдебното производство е образувано за организирана престъпна група, извършваща корупционни престъпления – получаване на подкупи“, допълни той.

По думите му до края на седмицата ще се прецени колко от тези 23 човека ще бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми и за колко от тях няма да се съберат достатъчно доказателства и ще бъдат привлечени в качеството им на свидетели.

„Схемите, по която се е работило, са няколко. Традиционните – да се поискат дребни суми, за да не се създават пречки на шофьорите, 5-10 евро на камиони с автовози с определена дължина“, съобщи той. По думите му има и друга схема, по която „ВИП клиенти“ получават „абонамент“.

„Взима се такса на преминаващ камион на определен кръг фирми, които са на „абонамент“ при организираната престъпна група, като цената е между 50 и 100 лв. Тези пари се получават, за да не бъдат проверявани камионите и да не бъде извършено мерене на съответния камион“, посочи Гешев.

Той допълни, че за различните камиони има различни законови регламентации колко трябва бъде товарът. „Ако се констатира претоварване, се плащат определени суми, регламентирани от закона. За да не бъдат плащани те, тези фирми „на абонамент“ са плащали по 50-100 лв. Плащането става на месечна база. Води се „черно счетоводство“, каза административният ръководител на Специализираната прокуратура.

„При другия случай не се използва тази „преференциална цена“, когато се констатира претоварен определен камион. Сумата е различна, в зависимост от претоварването. В случай, че се констатира това на кантара, не нулират системата и предлагат на съответния шофьор да мине втори път срещу 100 или над 100 евро. Тогава не се отчита претоварването и камионът преминава“, разказа Гешев.

Според него такива действия уронват престижа на държавата. „Сигурен съм, че приходът е бил значителен“, коментира той.

По думите му има информация за 6 транспортни фирми, които редовно са участвали в схемата, но не жела да посочи кои са те.

„Предполагам, че тази група има ръководител. Нивото, което е стигнато е началник-смяна. Работи се по всички смени на митница „Кулата“, каза още Гешев.

Добавете Вашия коментар

TOP