Прокуратурата запорира 14 млн. евро след сигнал за злоупотреби на строителна фирма

08 Октомври 2018 | 18:03
0 коментара
Криминално

Прокуратурата запорира 14 млн. евро на фирми около „Джи Пи груп”. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който е на работно среща с криминалистите в Русе във връзка с убийството на Виктория Маринова.

Полицията в Русе разследва жестоко убийство
 
Сигналът за злоупотребите на строителната фирма „Джи Пи груп” беше подаден до прокуратурата от вицепремиера Томислав Дончев и сайта „Биволъ” заради съмнения за злоупотреби с евросредства. Проверката обаче е прераснала в досъдебно производство и налагане на запор върху крупната сума по Закона за мерките срещу изпирането на пари, каза Цацаров.

Задържаха двама журналисти по време на разследване
 
„Това, което мога да кажа, е, че проверката е прераснала в досъдебно производство. По отношение на нея и в рамките на нея със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на закона за мерките срещу изпиране на пари, които са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране. По сигнала се работи изключително интензивно. Първоначално проверката бе възложена на ДАНС. Първоначалните проверовъчни действия на ДАНС дадоха съответен резултат. Те продължават, тъй като обемът е голям и обхваща всички физически и юридически лица, независимо дали те са търговци или са сдружение с идеална цел, които фигурираха в този сигнал“, обясни главният прокурор.
 
„В рамките на този сигнал е извършен съответен анализ, подадена е оперативна информация от ДАНС, в резултат на което Софийска градска прокуратура е упражнила правата си по закона за правомощията си и по закона за мерките срещу изпиране на пари. Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро“, допълни Цацаров.

Добавете Вашия коментар

TOP