Прокуратурата влезе в мина "Ораново", започна разследване за смъртта на Стефан Синяков

15 Ноември 2017 | 16:20
0 коментара
Общество

Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента в рудник „Ораново“, при който загинал работник. 

То е за престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура в София.

Вчера, около 17,00 ч., в рудник „Ораново“, миньор получи тежки травми, в резултат на които по-късно почина в болнично заведение.

Действията по разследването са започнали незабавно с оглед на местопроизшествие в рудника, извършен късно вечерта след инцидента от следовател при Окръжен следствен отдел към ОП – Благоевград, съвместно със служители от Инспекция по труда.

Предстои провеждане на разпити и назначаване на експертизи.

Проверка започнаха и от Главна инспекция по труда (ГИТ). По първоначални данни от разследването около 16,40 часа по уклон № 2 се движат четирима работници за влизане в рудника. Единият от тях е пострадалият. 

По същото време електровозчикът на горно ниво е извършвал маневрени операции с един вагон, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път. Преди това бариерата е била вдигната и вагонът полита надолу по уклона.

Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката. Уклонът е с наклон от 35 градуса, вагонът набира скорост и около 120-ия метър и удря работника. Другите трима не са засегнати, пишат от ГИТ.

Пострадалият е получил първа долекарска помощ, изнесен е на повърхността и е откаран в спешен център на болницата в Благоевград, но по-късно умира. Контролните органи на ДИТ Кюстендил продължават разследването на злополуката до пълното изясняване на причините, довели до нея. Загиналият работник е минал инструктаж в деня на злополуката, уверяват от там.

Припомняме, че в края на февруари тази година срутване в рудника прати миньор в болница.

През май 2016-а отново срутване рани тежко други двама миньори.

През 2015 г. също имаше ранени при срутване под земята. Най-голямата трагедия в рудника бе на 16 юли 2013 г., когато срутване на скали и кал уби четирима миньори. 

Добавете Вашия коментар

TOP