Прокуратурата с нови доказателства за хакерската атака срещу НАП

09 Август 2019 | 12:27
0 коментара
Криминално

Прокуратурата направи публично достояние новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров.

Той се сдоби с обвинение в подбудителство към кибертероризъм и малко по-късно бе освободен срещу парична гаранция. Вчера беше върнат в ареста, след като магистратите го определиха като общественоопасен.

Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков.

Спецсъдът върна собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров в ареста

Пред въззивната инстанция Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, имащи пряко отношение към предмета на доказване.

След като съобрази събрания доказателствен материал съдът прецени, че са налице предпоставки и наложи на Тодоров най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Извършеното престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност предвид настъпилите вредни последици и други обстоятелства. От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности (три имена, ЕГН и заемана длъжност). Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи“, се казва в съобщение на Спецпрокуратурата.  

„Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства, е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси предизвикващи голям интерес. Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще спазват, както и до момента, презумпцията за невиновност и няма да оповестяват информация, която би застрашила хода на наказателното производство. Водени от това разбиране, при абсолютно спазване на закона ще продължим да информираме обществеността по въпроси, представляващи голям обществен интерес. Българските граждани имат право да знаят“, пишат още от държавното обвинение.

„Предвид изложеното и след разрешение на прокурор, който в хода на досъдебното производство единствено може да даде разрешение за разгласяване на информация от същото, представяме част от доказателствения материал по досъдебното производство. С цел максимална коректност и избягване на инсинуации за въздействие върху съда, това става след обсъждането им. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази“, допълват за доказателствата от прокуратурата.

Добавете Вашия коментар

TOP