Прокуратурата разпространи доказателства срещу "Тад груп": Правителството трябва да се свали...

01 Август 2019 | 18:57
0 коментара
Общество

Обвинението освети част от разговорите във фирма "ТАД груп", до които са се добрали разследващите.

"Налични са разговори на един от шефовете на фирмата Георги Янков, обвинен в тероризъм, в който той казва: "Бивол" разполагат с информацията от две седмици...Правителството трябва да се свали с

всички".

 

Във видео материал на разговор, проведен на 15.07.2019 г. между 14:05 часа и 14:15 часа (4 часа и 52 минути след публикуването на откраднатата база данни на НАП в интернет пространството) Кристиян Бойков споделя на Георги Янков: „знаеш ли какво почвам да се замислям...тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази...всичко ще приберат като информация за...ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване...ше умръ от смях.......................... това ще е най-жалко....ще бъде...ха...аз съм го пратил до Бивол и до Ройтерс....така, че...“

 

Във видео материал Янков разговаря с непознат, като му разяснява: "напратив... то би трябвало да създаде работа за нас по принцип...да не говорим, че Бивол разполагат с информацията от две седмици...", "...директно с Атанас Чобанов се говори... имай предвид, че те не са пуснати всички... те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос ...правителството трябва да си замине със всички ... със всички". 

На служебния компютър на Кристиян Бойков е установен файлсъздаден на 11.07.2019 година (4 дни преди изтичането на данни на НАП в интеренет пространстното), който съдържа 106 имekd на база данни, идентични с тези на базата данни на НАП, чийто борй е по-голям от изтеклия, а именно 57. 

 

На личния телефон на Кристиян Бойков е намерен файл съдържащ лични данни на лица, зае;ащивисши държавни и публични длъжности - народни представители, съдии, прокурори, следователи, областни

управители, кметове.

 

Прокуратурата разпространи и снимка от работното място на Бойков, като обяснява, че той пише писмо до медиите от руски анонимен мейл. Данните от компютъра на Бойков са дали информация на разследващите, че на 9 юли, 6 дни преди изпращането на данните на НАП до медиите, е създадена специална папка, от която става ясно, че са търсени данни за премиера, главния прокурор и Делян Пеевски.

 

На служебния компютър е намерен файл, който съдържа структурата на базата данни на НАП и части от нея, която не е изпратена до медиите.

 

Прокуратурата открила още 106 имена на база данни, идентични с тези на НАП. От запазена кореспонденция между Бойков и лице с име Иван Петров, става ясно, че Бойков казва, че е ударил една от системите на съда, като името на съда е заличено от прокуратурата. Прокуратурата твърди, че Бойков е открил пропуски в системата на митниците и се възползвал от тях.

 

В телефона на Бойков е намерен файл с личните данни на публични личности, в т.ч. висши държавници, представителите на местната власт и магистрати.

 

Прокуратурата разпространи и част от свидетелските показания, според които един от разпитаните казва, че "Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи - И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъдат привлечени като клиенти."

 

Специализирана прокуратура публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването по случая с обвинения в кибертероризъм собственик на „ТАД груп“ Иван Тодоров, по повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение „парична гаранция“ на Тодоров и двама от служителите във фирмата, и с разрешение на наблюдаващия прокурор.

 

Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Материалите са публикувани ТУК

 

Заличени са всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.

 

Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

 

Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: „ Ne se chistiiiii“.

 

Публикувани са и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд:

 

 

 

Установен е видео материал от камера за видео наблюдение от терасата на офиса на “ТАД Груп“ ЕООД, на който е записан разговор между търговския директор на дружеството Георги Янков и Кристиян Бойков, проведен на 15.07.2019 г. между 14:05 часа и 14:15 часа /4 часа и 52 минути след публикуването на откраднатата база данни на НАП в интернет пространството/

 

Във видео материала Кристиян Бойков споделя на Георги Янков: „знаеш ли какво почвам да се замислям...тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази...всичко ще приберат като информация за...ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване...ше умръ от смях.......................... това ше е най-жалко....ще бъде...ха...аз съм го пратил до Бивол и до Ройтерс....така, че...“

 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP