Прокуратурата погна собственика на бедстващите коне за злоупотреба с евросредства

27 Март 2018 | 11:43
0 коментара
Криминално

Собственикът на конете, които бяха открити гладни и премръзнали в Осоговската планина, ще бъде разследван и за злоупотреба с евросредства. Това пред NOVA Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
 
За умиращите животни алармираха туристи и природозащитници. Десетки доброволци са в планината, в опит да помогнат на оцелелите коне. Те обаче все още не са успели да стигнат до мястото, където са конете, поради изключително лошите метеорологични условия.

Животните са собственост на мъж от Кюстендил, който е взимал за отглеждането им по 140 евро на кон по програми. Около 30 животни са загинали в планината на височина 1800 метра, без храна и подслон. Собственикът им твърди, че не ги е виждал от края на миналата година, защото ги бил загубил. По думите му едва преди ден от социалните мрежи разбрал, че конете му умират в планината.
 
„В рамките на вчерашния ден са събрани достатъчно данни за започване на досъдебно производство за жестокост към гръбначни и причиняване на тяхната смърт”, обясни говорителят на обвинител номер едно.

Оказва се, че освен за отглеждане на конете, собственикът им е получавал и субсидии за пасища, което според прокуратурата представлява "престъпление с особено висока обществена опасност".


 Ако бъде признат за виновен, фермерът може да бъде осъден на затвор за между една и три години и глоба в размер от 2000 до 5000 лева.

Добавете Вашия коментар

TOP