Прокуратурата подпука общинари в Пиринско за незаконни данъци и такси

24 Юни 2019 | 18:17
5 коментара
Криминално

Върховна прокуратура откри закононарушения при определяне на местните данъци и такси в Югозапада.

Те са допуснати от общинските съветници, приели по-високи ставки за гражданите, по предложение на кметските екипи.

Нарушения са установени в действащите наредби в Благоевград, Банско, Разлог, Сандански, Петрич, Перник, и в още десетина общини.

Мерките на ВАП са по повод решение на Конституционния съд от 9 април. С този акт са обявени за противоконституционни завишените данъчни ставки за имоти, които се намират в курортни населени места и не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма.

След влизане в сила на конституционното решение данъчната ставка за тези имоти следва да е както за всички останали - в определен от общинския съвет конкретен размер от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка, а не от 5 до 7 на хиляда за имотите, разположени в балнеолечебни, климатични планински и климатични морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда - за останалите.

В хода на проверката са установени 44 наредби, които предвиждат данък за изброените имоти в по-висок размер от актуалния законов регламент. Към настоящия момент, във връзка с образуваните преписки са подадени 16 протести до административните съдилища.

Целта на проверката е да се елиминира неравното третиране на собствениците по отношение на дължимия от тях имуществен данък върху имотите.

Добавени коментари

До данъчен публикува:
25 Юни 2019 | 17:25
БРИНДО винаги е служил на кмета Слънце
Данъчен публикува:
25 Юни 2019 | 14:38
Значи, когато се пише "статия", се взимат предвид всички гледни точки, не се пише еднопосочно, но явно и тази медия в лицето на Бриндо, обслужва нечии интереси, леви интереси и отчасти на неизтъкнати художници и позеленени човечета. Пък и коментарите са от съдържателя на сайта, както и от подчинените му. Защо ли ми заприличва на един друг регионален сайт?
Това са нашите избранници публикува:
24 Юни 2019 | 22:46
Едно време,през 1944 г.комунистите направиха "масовизация"-демек събраха де що можаха от народа-имоти,магазини,къщи,животни и всичко,всичко... Но дойде "демокрацията" и всичко си дойде на мястото.Върнаха на хората,каквото можеше.Най вече земите.Някои си продадоха земи,а други си построиха нови жилища,кооперации или хотелчета...Но сегашните комунисти от ГЕРБ им намериха цаката.Като наследници на тези от 1944 г. и даже по-хитри,взеха че измислиха термина "второ жилище".Само и само да цоцат тези,които са ги назначили.Демек народа.Е-е-е - каква е разликата? А ония-Цецо,Цецка и сие са оправдани.Те може да имат и първо,и второ,и трето...жилище.Те са невинни!Та това е орисията на някои от българите.
Tozi публикува:
24 Юни 2019 | 19:16
Ujas ne vi e li sram be tapaci da vdigate danacite na horata niamam dumi
Глупости и "мили очи" публикува:
24 Юни 2019 | 18:52
И какво ще им направите на общинарите??? Най-много да им пр...ете на оная работа.Ще ги глобите ли? -Недейте,защото ще платят с нашите пари!!! Разиграват поредният цирк да си помислим колко са загрижени за нас. Също като цирк "Апартаментгейт". Също като с "Историята за 10-ти клас". От три варианта на тази история-никой не засяга комунистическото робство. Ами как ще засяга този период,когато същите и сега продължават да ни управляват!

Добавете Вашия коментар

TOP