Прокуратурата подхвана депутатите от "ВОЛЯ" за „Наказателните аптеки на Марешки“

23 Юни 2017 | 23:42
0 коментара
Политика

В т. нар. „Наказателни аптеки на Марешки“ лекарствата са продавани на цени с 10% по-ниски от доставните. Това са част от схемите, разкрити от прокуратурата.

По-рано днес главният прокурор поиска имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване.

От прокуратурата разказаха за схемата: В края на 2011 Марешки е взел решение да осъществи монопол на пазара за лекарствени продукти на територията на страната, затова е взел решение да използва свои служители и бизнес партньори, които да отговорят за различни аптеки в различни краища България.

През 2012 г. стартира неговата идея за осъществяване на монополно положени в областта на лекарствените препарати и средства. Като с изключително съществено значение за осъществяването на неговия замисъл е, че през есента на 2012 г. за директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ е бил назначен доктор, който е съпруг на негова служителка. След това, той самият е назначил множество служители в тази агенция, за които прокуратурата са събрали доказателства, че не притежават необходимия ценз.

„Всички лица, които са били назначени в този период от време като служители на ИАЛ са имали преди това професионален опит в бензиностанции, супермаркети, в магазини за мобилни услуги“, каза Арнаудова. Тя цитира свидетел, който казва, че не са знаели за какво се използва например бисептола.

„В резултат на тези назначения реално Марешки е имал възможно да осъществява т.нар. административен натиск върху аптекарите“, обясни Арнаудова. Набелязани са били обекти, собственици на аптеки и аптечни вериги с по няколко обекта. Административният натиск се е осъществявал като са били изпращани тези служители на ИАЛ да извършат масирани проверки. След като се осъществява подобен административен натиск е последвала среща, предложение към собствениците на тези аптеки да прехвърлят половината от собствеността си на дружества посочени от Марешки. Ако не се съгласи лицето, обикновено заплахата се изразявала в това, че непосредствено до съответните обекти на аптекаря ще бъдат създадени и отворени други аптеки - известни в аптекарския бранш като Наказателните аптеки на Марешки. Те били с едно лого за Южна България с друго за Северна.

„В тези аптеки, т. нар. наказателни аптеки лекарствата са се продавали с цени 10% по-ниски от доставните цени. При такива конкурентни условия, съответните аптеки подложени на този натиск трудно са издържали на конкуренцията“, обясни Арнаудова. Тя разказа и за групи от хора, които провеждащи агресивна рекламна кампания пред обектите на изнудваните аптекари. Друга схема, за която съобщиха от прокуратурата е свързана с фирма, която е всъщност склад или дистрибутор на лекарства. Отправяно е било предложение към аптекарите да зареждат от този склад и са заплашвани, че ако не се съгласят до тях ще бъдат открити наказателни аптеки.

Румяна Арнаудова посочи, че има и използвани СРС-та. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP