Прокуратурата атакува община Банско за регистъра с викачите

27 Ноември 2018 | 20:36
0 коментара
Общество

Проблемът с викачите и агресивното им поведение отново е на дневен ред в Банско. Причината е не липсата на желание или воля от страна на местната администрация да се справи с проблема, а протести от страна на прокуратурата, която е атакувала Наредба №1 за осигуряване на обществения ред на територията на община Банско в частта й, свързана с викачите, където са регламентирани изискванията на лицата, извършващи тази дейност. Въпросът беше коментиран от кмета на курорта Георги Икономов и по време на състоялата се в Банско среща между заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, контролните органи и бизнеса.

„Напоследък прокуратурата протестира много общински наредби в цяла България. Това се случва и в нашата община. Позовавайки се на чл. 21, т. 13 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който дава право на общинските съвети да определят изисквания за дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината, които произтичат от екологичните, историческите, социалните и другите особености на населените места, ние решихме да въведем някакъв ред с викачите и въведохме регистър. Целта беше да може да се види кои са тези лица, имат ли трудов или граждански договор, имат ли регистрация в Банско и т.н., защото много често хората, изпълняващи тази длъжност, не са само викачи, а и разпространители на наркотици. Тази разпоредба ни беше върната от прокуратурата за това, че ние не можем да налагаме такива ограничения. Основанието е, че регламентираното от нас не е заложено като ограничение в никой закон и не може да се прилага на местно ниво. Получава се едно противоречие, един парадокс. Говорим за децентрализация, говорим, че законите ни дават едни общи рамки и ни насочват в това какво трябва и какво не, а в същото време не можем да приложим правила.

Ние не можем да изискваме никакви допълнителни неща за хора, които идват в Банско отнякъде, после си заминават през март месец и изграждат лош имидж за града. Това, че дърпат хора по улиците, че създават лошо впечатление, че разпространяват наркотици, това не е важно. Не мога да разбера тогава как можем да прилагаме този член и местната общност да налага правила относно спецификата на града, и в същото време това веднага да ни се отнема като възможност от прокуратурата”, каза градоначалника и бе категоричен, че разпоредбата въпреки всичко ще си остане в Наредба №1, дори и да се стигне до атакуването й в съда. Той дори  отправи препоръка към полицията още в началото на сезона да се направи проверка на всички обекти, наемащи викачи, такива да се правят и през целия сезон.

Припомняме, че изисквания към лицата, изпълняващи дейността „викачи” на територията на община Банско, бяха приети преди три години от местния парламент и влязоха в сила през зимен сезон 2015-2016 година. Тогава бе въведен т.нар. „Регистър на викачите”, според който всеки собственик на търговски обект е длъжен да впише в него лицата, които изпълняват тази длъжност. Повод за налагане на мярката станаха десетките жалби от туристи за грубо отношение и дори агресия от страна на викачите.

Изискванията включват още носенето на подходящо облекло и на обозначение (бадж или карта), съдържащо наименование на търговския обект, името и длъжността, която лицето изпълнява. Целта на местната администрация бе при евентуална жалба да бъде установен нарушителят.

Община Банско дори проучи общественото мнение с анкета сред жителите и гостите на градчето, а въпросът беше „за” или „против” викачите в Банско. Резултатите бяха категорични и показаха, че 77% от анкетираните не одобряват присъствието на хората, практикуващи тази професия. Поради липса на законово основание  да се забрани на ресторантьорите да ползват подобен вид услуги община Банско предприе други мерки, а именно въвеждането на поименен регистър.

Заради протеста на прокуратурата на предстоящата общинска сесия този четвъртък парламентаристите ще преразгледат Наредба №1 за осигуряване на обществения ред на територията на община Банско в частта й за викачите.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP