Производството на опиум в Афганистан с нов рекорд

12 Ноември 2014 | 09:32
0 коментара
Любопитно

Производството на опиумен мак в Афганистан достигна рекорд през 2014 г., показва доклад на ООН, който подчертава провала на ръководената от САЩ кампания за унищожаване на доходоносния посев. 

Общата обработваема площ, засята с мак, е била около 224 000 хектара през 2014 г., увеличение със 7% спрямо миналата година, сочи ежегодният доклад "Изследване на афганистанския опиум", публикуван от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). Само 74 000 хектара са били използвани за отглеждане на мак през 2002 г., година след свалянето на режима на талибаните. 
Въпреки десетгодишните скъпи американски и международни програми за борба с наркотиците отглеждането на мак процъфтя в южните и западните области, които включват повечето нестабилни части на страната, където бунтът на талибаните е най-силен. 
С изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан се увеличават опасенията, че задълбочаване на нестабилността може да увеличи още повече отглеждането на опиум, докато афганистанските сили за сигурност се опитват да изтласкат талибанските бунтовници. Фермерите, отглеждащи мак, често са облагани с данъци от талибаните, които използват парите за финансиране на бунта си срещу правителството и силите на НАТО. 
"Страната трябва да остане сама и...ще трябва приоритетно да се справя с криминализирането на икономиката и политиката си", заяви директорът на отдел "Политически анализи" в UNODC Жан-Люк Лемаю. /АФП /

Добавете Вашия коментар

TOP