Производители на грозде в Югозапада се оплакват от слаба реколта

13 Септември 2018 | 17:01
0 коментара
Общество

Заради дъждовното лято производителите на грозде в цялата страна се оплакват от по-слаба реколта.

Сортът Мерло е обран почти навсякъде в Югозападна България, а други сортове тепърва се чакат да натрупат необходимия процент захарност, съобщава NOVA.

Гроздоберът между селата Кромидово и Хърсово продължава с пълна сила.

“В момента берем сорта Мелник 55, обрали сме Каберне совиньон и Мерло, както и белите сортове. Като качество реколтата е малко под средното. Причината за това са градушките, дъждовете, а после и сушата през лятото”, заяви производителят Петър Илиев.

Според агронома Костадин Попов късната пролет и дъждовете са дали отражение на отделни сортове, от които тази година има по-малки добиви. Той беше категоричен, че реколтата е по-слаба от миналата година. Дъждовете са се отразили добре на по-ранните сортове грозде.

“Ще има разлика в цените, тъй като количеството е по-малко. Цените са по-високи с около 15% спрямо миналата година”, каза още Попов.

Той допълни, че с общи усилия и труд, проблемите с атмосферните условия са овладяни. По негови думи земеделците не са се сблъсквали със значителен брой кражби. Очаква се гроздоберът да приключи около 25-и септември, по-рано от миналата година.

Добавете Вашия коментар

TOP