Прогнозират поскъпване на горивата от лятото

09 Февруари 2019 | 16:11
0 коментара
Бизнес

Поскъпване на горивата от лятото прогнозират от Петролната и газова асоциация.

След повишението в цените в последната седмица според бранша нов скок след няколко месеца е възможен заради биодобавките, които се влагат. За последните 6 дни плащаме с 4 стотинки повече за литър бензин и дизел.

Най-масовият бензин А 95 вече стигна психологическия праг от 2 лева за литър.

От Българската петролна и газова асоциация уточняват, че от март в бензина ще се слага по-голямо количество биодобавка, а при дизела ще се влага ново поколение биодизел, което може да повлияе на цените.

„В момента той е тройно по-скъп от нормалния конвенционален дизел. Тъй като този процент ще продължи да се увеличава, защото такива са международните и европейски задължения, предполагам, че в следващата година той ще повлияе със сигурност на цените”, коментира пред bTV Светослав Бенчев от асоциацията.

На една от бензиностанциите очакват промените да доведат до увеличение на цените на дребно с 1-2 стотинки на литър гориво. Ефекта от поскъпването обаче, казват, че няма да се усети веднага.

„Има стари запаси, може би в рамките на един месец няма да се увеличи, но постепенно тази 1 стотинка ще си дойде на мястото”, каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция.

Трайно обаче цените на горивата ще продължат да зависят от котировките на петрола на световните пазари.

 

Добавете Вашия коментар

TOP