Проф.Костадин Динчев: Пиринският край представлява един резерват на българския фолклор

23 Ноември 2015 | 17:47
0 коментара
Общество
Проф.Костадин Динчев: Пиринският край представлява един резерват на българския фолклор

Пиринският край представлява един резерват на българския фолклор. Това каза за „Фокус“ проф. Костадин Динчев, български фолклорист, носител на орден „Стара планина“ втора степен и "Почетен гражданин на Благоевград“.

По думите му самата историческа съдба на това население, географското му разположение, изобилието на много планини и разделението, което правят двете реки – Струма и Места, е породило невъзможност да контактуват помежду си двете части, и е създало едни затворени общности, които са крепили фолклорното и националното съзнание на хората.

„Тук, с тези 34 години по-голямо робство, се запазват и географските, и историческите особености, които съхраняват фолклора и историческата памет в едно по-продължително време. Сега ние сме свидетели, че реконструирайки този исторически момент и представяйки го във фолклора и литературата в съвременните условия, ние виждаме че действително Югозападна България е един и досега жив резерват на народната памет за историческите събития от по-далечното и по-близкото минало“, каза още проф. Динчев.

Той посочи, че историците понякога са конюнктуристи и се подчиняват на глобализма и не разчитат добре националната история и историческия момент, в който се осъществява определено действие, което е описано в даден документ.

Според професора в това отношение фолклорът се оказва по-обективен, защото той създава атмосферата и не говори за конкретния исторически факт.

Добавете Вашия коментар

TOP