Проф. Витанов: Втора вълна на COVID-19 през ноември

26 Октомври 2020 | 10:48
0 коментара
Общество

До края на октомври ще има увеличаване на случаите на заразени с коронавирус, а през ноември се очаква втора вълна. Колкото по-късно се заразим, толкова по-леко ще го прекараме. Това заяви пред БНТ проф. Николай Витанов от БАН. 

"За да има затягане на мерките, трябва да има хора, които ще ги спазват", категоричен е Витанов.  

Той даде пример с Япония, като каза, че "японците би трябвало да са големи глупаци, защото никой не ги кара да носят маски, пък те си ги носят".

"Тук това нещо е невъзможно. Много пъти съм казвал, че още юли се сформира една група, която според мои изчисления е около 25% от населението, които не смятат, че има вирус, не искат да спазват мерките", подчерта Витанов. 

По думите му обаче няма нужда от затягане на мерките относно коронавируса, защото колкото и строги мерки да се въведат, те няма да бъдат възприети и малцина ще ги спазват.

The Gorgeous Danube Delta in 4k - from Tulcea Romania
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
ADVERTISEMENT

Витанов обясни, че чакаме ваксина или лекарство.

Според проф. Витанов колкото по-късно се заразим с COVID-19, толкова по-леко може да прекараме вируса. Той призова:

"Не се прецаквай, не се минавай, прецакай вируса. Не се прецаквай, значи стой здрав и не се заразявай. Не се минавай означава - тези, които ти говорят за стаден имунитет 70%, не ти казват, че останалите 30% няма да се разболеят. С течение на времето смъртността леко намалява, защо да бързаш да се заразяваш. Колкото по-късно се заразиш, толкова по-лесно ще го прекараш".

"В момента според него сме в начален стадий на турбулентността. 340 000 българи са се срещнали с вируса, което е около 4% от населението", добави той. 

Според него Здравната система започва да се задъхва. При 2000 заразени дневно тя ще се задъха сериозно. Няма проблем с училищата, но учителите трябва да се пазят, защото повечето са в рискова група.

Добавете Вашия коментар

TOP