Проф. Венцислав Мутафчийски: Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници! Не ходете на църковните служби...

04 Април 2020 | 09:15
0 коментара
Общество

„Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници. Не е време за празници. Не правете никакви регистрации в хотели. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. Останете вкъщи без да се събирате. Не е нужно да се ходи другаде, всъщност не е и разрешено”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

За изминалото денонощие има потвърдени 21 нови случая на коронавирус в България. 11 от новозаразените са настанени в болници. Изследвани са над 350 души. Така общо досега в страната са доказани 498 души с коронавирус.

От всички доказани случаи, 173 се лекуват в болници. От тях 20 са в тежко състояние.

Нова област с коронавирус е Враца. Случаят там е с лека симптоматика. В София има 8 нови случая, в Бургас – 2, единият е мъж на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април и жена на 33 г.

В Пазарджик са регистрирани 2 нови случая. В Добрич е заразено бебе на 1 г., което е с ларингит и двамата родители са с доказани преди това проби за коронавирус. Във Варна новият случай е на жена на 59 г.

Мъж на 49 г. е приет в София в 16.30 часа, интубиран е. Имал е сърдечна недостатъчност и е починал в 21 ч. Очаква се доказателство, но по клинични белези вероятно става въпрос за коронавирус. Без него починалите досега са 12.

Има нови четирима излекувани от коронавируса, като така общият им брой става 34.

Проф. Мутафчийски призова лекарите да бъдат изключително внимателни и да смятат всеки пациент за потенциално заразен, както и да носят постоянно предпазните маски и костюми, когато са на работа.

„Мерките дават добри резултати. Имаме плавно покачване на броя на случаите. По никакъв начин не можем да говорим, че сме преодолели безопасността”, подчерта проф. Мутафчийски.

Той поясни, че не се отчита общо увеличение на смъртността в страната, което сочи, че няма неидентифицирани смъртни случаи, предизвикани от новия коронавирус.

Проф. Мутафчийски добави, че не всички починали от ковид-19 българи са имали съпътстващи заболявания или пък са били в напреднала възраст.

„Включително вчера имаме много сериозно съобщение от посолството ни в Лондон, за починал 31 годишен български гражданин от ковид-19, без данни за придружаващи заболявания”.

„Тази болест засяга всички възрастови групи. Просто в по-ниските възрасти смъртността ѝ е колкото грип Б – 0,5%”, уточни Проф. Мутафчийски.

Добавете Вашия коментар

TOP