Проф. Михаил Константинов: Ситуацията е такава, че е редно Валери Симеонов да подаде оставка

24 Октомври 2018 | 01:14
0 коментара
Политика

Проф. Михаил Константинов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“. 

Водещ: Министър-председателят отказа да иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Засега последно остава в сила настояването на председателя на парламентарната група на Обединени патриоти и лидер на „Атака“ Волен Сидеров за оставката на Симеонов и замяната му с друг вицепремиер от малката коалиция, защото, цитирам, заради изказването му срещу майките може да си замине целият кабинет, край на цитата. Другият вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов мълчи за ултиматума на господин Сидеров, а в същото време господин Симеонов получи подкрепа от бизнеса. Докога ще продължи играта на нерви в голямата и малката управленска коалиция и на кого най-напред те няма да издържат? Въпросът е към проф. Михаил Константинов. Проф. Константинов, министър-председателят каза от Дубай, че стиска зъби. Докога ще са здрави тези зъби, за да ги стиска? 

Михаил Константинов: Ситуацията, която се разви в последните няколко дни около един от вицепремиерите, е неприятна за България и е време по някакъв начин да приключи. Независимо от това кой колко е крив и каква е истината, ситуацията е такава, че е редно господин Симеонов да подаде оставка при създалото се положение. Някой път се стичат нещата по такъв начин, че това е просто необходимо, така че този въпрос няма защо да се коментира. От друга страна, бизнесът също има своите основания, защото в момента се искат такива поправки в законите, които ще доведат до много тежки загуби за всички от този бизнес. А да не забравяме, че парите, които всички ние искаме в една или друга област, в крайна сметка ги правят хората, които работят и бизнесът в частност. Така че много внимателно трябва да се действа в тази област. 

Водещ: Проф. Константинов, оставката на вицепремиер до какви последици ще доведе за правителството? 

Михаил Константинов: Според мен никакви особени последствия, по няколко причини. Първо, една такава оставка съвсем не значи, че трябва хората на НФСБ да престанат да подкрепят правителството. Ще припомня, че те са 9 души и ако те толкова настояват да минат в опозиция, покрай тъч линията загряват други политици, които са готови да се включат в подкрепа. 

Водещ: Това е господин Марешки. Имате предвид „Воля“ на господин Марешки? 

Михаил Константинов: Да, имам го предвид. А да не забравяме, че в критични ситуации управляващите могат да получат подкрепа и от други депутати. 

Водещ: От ДПС? 

Михаил Константинов: Вижте, в момента има едни приказки на БСП за предсрочни избори, които са абсолютно нежелани както от хората, така и от политиците. БСП ще понесат много тежък удар, ако не дай си Боже за тях, станат предсрочните избори, това ви го гарантирам. Разумният подход тук е да се чакат евроизборите и да се види как са разположени политическите сили. Да не забравяме, че след 2014 година на последните евроизбори именно слабото представяне на БСП доведе до падането на кабинета на господин Орешарски, тъй като ДПС оттегли подкрепата си. Това е разумната политика – да се изчакат евроизборите. Трябва да бъдем малко по-спокойни и да вършим важни работи. От друга страна, аз лично много се безпокоя от това, че всеки, който тръгне да протестира за нещо, е убеден, че непременно трябва да постигне сто процента от целите си. Ако някой иска да управлява държавата, да бъде така добър да отиде на избори, да ги спечели и по демократичен начин да поеме управлението на страната. Това ви го казвам по повод най-различни искания, които стана практика да бъдат решавани, като се протестира. Значи, от една страна протестите са нещо много хубаво и демократично, от друга страна - те не могат да заменят демократичното управление. Улицата не е парламент. Когато улицата стане най-важна, става революция, което също е възможно, но аз не съм сигурен, че искаме точно това. Всички трябва да проявяват разум и спокойствие. 

Водещ: Проф. Константинов, това, че хората чрез протести се опитват да осигурят исканията си, до известна степен не се ли дължи и на правителството и най-вече на премиера, защото той удовлетворява тези искания непосредствено след протести? 

Михаил Константинов: Естествено. Аз ненапразно не обвинявам нито една от страните, нито пък твърдя, че някой е напълно прав. Но така държава очевидно не се управлява. Така се решават кризисни моменти – когато улицата си казва мнението и то, добро или лошо, се налага. Но така да се управлява държавата перманентно е абсолютно невъзможно. И това води накрая до много лош резултат. Затова казах, че трябва да се действа спокойно, да се взимат правилните решения и мисля, че по този начин ще успеем. В крайна сметка нещата опират до ресурс, който в момента все още се измерва в пари. И ако тези пари се изразходват правилно, а не се откраднат, нещата ще потръгнат. Така че нека да видим какви са промените в закона, да видим какви проекти ще бъдат предложени и приети, и да бъдем малко по-спокойни. Иначе, пак повтарям, когато се получи тежко напрежение, изходът е или оставки на съответните хора, или трябва да се насрочат предсрочни избори. 

Водещ: Господин Симеонов засега заявява категорично, че няма намерение да подава оставка, и доколкото го познаваме, той ще удържи на думите си. 

Михаил Константинов: Ами нищо, нека да удържи. Аз пак повтарям, че неговото значение в случая, не че е малко, но то се измерва с 9 депутати. А да не забравяме, че Обединените патриоти са 27 народни представители и са горе-долу една трета от трите компонента – „Атака“, ВМРО и НФСБ. В този смисъл, ако господин Симеонов подаде оставка, в никакъв случай не е казано, че подкрепата за правителството ще падне от страна на Патриотите. Две трети от тях, доколкото разбираме, са на друго мнение. А аз не съм сигурен дали всички депутати на господин Симеонов до един ще го подкрепят. В крайна сметка всеки човек си има и други съображения. 

Водещ: Как се стигна до ситуация, която на този етап сякаш изглежда като в тупик, тоест като в улица без изход? 

Михаил Константинов: Ситуацията е абсурдна отвсякъде, защото това е от нищо нещо. Значи, това не е истински проблем. Това е просто непремерено изказване. Господин Симеонов има такъв изказ. Аз лично в своята история също съм правил непремерени изказвания преди години и знам, че това не е правилно. Разумните политици трябва да се научат да бъдат малко по-сдържани и по-коректни. Това е, което им препоръчвам. 

Водещ: Не се ли преекспонира политически историята? 

Михаил Константинов: Вижте, политиката не е само да крещим и всеки да налага мнението си. Политиката е да се седне и да се правят заедно нещата. Досега като че ли беше така, в смисъл по този въпрос – събраха се хората с увреждания, техните организации, майките и т.н. Тъкмо бяха стигнали до нещо, сега пак бутнахме къщичката. Това не е правилно. И отново ще отправя стария си апел към една най-важна част на българското общество. В момента има едни 500 хиляди души, от които зависи дали ще има България или няма да я има. Тези 400 или 500 хиляди души, това са българските жени, които са на възраст и имат желание да родят деца. Ако те не го направят, България изчезва изключително бързо. Тези половин милион жени, или това са жените между 18 и 40 години, които са склонни все още да раждат нашите деца, трябва да бъдат изключително внимателни към своето потомство. Значи, има си неща, които са категорични. Бременността е най-деликатният период в живота на една жена, тя трябва да е много внимателна какво прави. Трябва да предупредим много недвусмислено всички млади жени, които понякога не си дават сметка, какво може да последва от някои техни действия. Така че това е, което ще спаси България – да има раждаемост, да се раждат здрави деца и дай Боже България да я има. Ако това не го направим, сме много зле. 

Водещ: Значи вие не допускате, че могат да се появят предсрочни избори януари-февруари? 

Михаил Константинов: Вижте, възможно е всичко, което не противоречи на законите на физиката. Това очевидно не противоречи. Но по-голяма глупост от това едни избори януари-февруари да има, аз трудно мога да си представя в момента. Освен това, вътрешното ми чувство е, че нищо особено няма да се промени. Така че, ако правим такъв рискован ход, трябва да имаме вътрешна убеденост, че нещо ще стане. Значи, не може вътрешнопартийните проблеми на една партия да се превръщат в проблем на държавата. 

Водещ: Кого имате предвид? 

Михаил Константинов: Говоря за една голяма опозиционна партия, която има много тежки вътрешни проблеми. 

Водещ: БСП имате предвид, нали? 

Михаил Константинов: Да. Така че има вътрешни проблеми и те трябва да се решават по демократичен начин, а не да търсим непременно и винаги външни сблъсъци. Това не е кой знае колко конструктивно. Вие виждате, че БСП си стои на 20% подкрепа и особено не я вдига. Важно е за БСП да привлече периферия. А тя няма как да привлече периферия по този начин. Вярно, има твърди половин милион избиратели, това е известно, но ако иска да качи още избиратели, трябва да има по-обрано, по-умерено поведение. Да се надяваме, че тази партия ще промени своето поведение в тази посока. 

Водещ: И в заключение, този много шум за нищо ли е? 

Михаил Константинов: Това е глупав шум. Не е за нищо, това е вреден шум. Показва, че нещо не сме достатъчно умни. Имаме тежки проблеми и трябва да ги решаваме – циганската престъпност, други такива неща, които се случват – това са важни проблеми, те са и много опасни проблеми, защото могат да доведат до ескалации. И вместо това, ние се занимаваме с глупости. Дай Боже да ни дойде акълът на изборите. 

Цоня Събчева/ Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP