Проф. Михаил Константинов: БСП и АБВ заедно подариха на ГЕРБ победата на президентските избори

28 Август 2016 | 09:06
0 коментара
Политика
Проф. Михаил Константинов: БСП и АБВ заедно подариха на ГЕРБ победата на президентските избори

Математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“


Водещ: Проф. Константинов, още ли поддържате вашата прогноза, че на балотажа генерал Радев ще се изправи срещу генерал Борисов? 
Михаил Константинов: Това беше най-сериозната хипотеза доскоро. Сега господин Борисов може спокойно да отиде да пие кафе и да изчака резултата от президентските избори без да се безпокои много. Ако, обаче, срещу него беше излязъл генерал Радев, подкрепен от двете формации и от всички недоволни от управлението на ГЕРБ, тогава ГЕРБ пак щеше да спечели, но доста по-трудно. В момента, буквално казано, победата беше подарена на ГЕРБ и това в някакъв смисъл свали интереса от президентската битка. В момента битката ще бъде дали генерал Радев ще влезе в балотажа. Това е неговата битка в момента, тъй като кандидатурата на господин Каракачанов в този момент придобива голяма тежест и започва да тежи много по-сериозно. 
Водещ: Проф. Константинов, какво скара двете партии? Защо загубиха една почти сигурна и успешна кандидатура? 
Михаил Константинов: Аз съвсем честно си признавам, че не знам точно какво се е случило. Ясно е първо, че господин Радев е кандидатура не на БСП, кандидатура е на АБВ и на господин Първанов лично. Никой не се съмнява в това нещо. И уговорката беше, че кандидат за вицепрезидент трябва да бъде от БСП. И се говореше, че това ще бъде една жена, примерно известната дама Илияна Йотова щеше да стои добре като кандидат за вице на господин Радев. Какво точно се е случило в БСП и защо така изтрещяха те, не знам. Но това, което те правят, е нещо като ритуално самоубийство. И действително, както споменахте в началото, генерал Радев беше похабена неговата кандидатура. Както се казва, употребиха го и го изоставиха. Даже едно време имаше в литературата такъв лаф – прелъстен и изоставен. Което показва, че един добър професионален военен, какъвто е господин Радев, трябва да внимава като скача изведнъж в политиката. Представям си как се чувства той в момента. Не искам да съм на негово място. 
Водещ: Е, това скачане в политиката не е като скачането с парашут. Генерал Радев със сигурност ще го разбере. Стоят два въпроса – генерал Радев ще се яви ли все пак, ще влезе ли в президентската надпревара? Защото достойнството може да изиграе и друга шега. Ето това е единият въпрос. 
Михаил Константинов: Точно това предполагам, че си мисли в момента генерал Радев – дали да влезе или не в тази битка. Най-вероятно е да влезе, защото той е поел някакъв ангажимент и може би ще се опита да го изпълни. Но тези, които поеха ангажимент към него, не си го изпълниха. Така че той в битката ще влезе. Но, пак повтарям, сега опасността е да не би той да се окаже, опасността за БСП разбира се, е да не би той да се окаже извън балотажа, а съответно на балотажа да се окаже кандидатът на ГЕРБ и кандидатът на патриотичните сили. Това е една вече все по-реална възможност. 
Водещ: Е, така е – двама се карат, третият печели. Случайно ли беше подарена победата на ГЕРБ или може да има и нещо друго, за което определени наблюдатели подозират? 
Михаил Константинов: На този свят нищо случайно няма. Може би единствено като хвърляте ези-тура или зарче ви се струва, че резултатът е случаен, макар че той и тогава не е случаен. Така че има си причини, но истината е, че със сигурност не знаем какво точно се е случило. Госпожа Нинова и господин Първанов бяха на един много интересен партиен конгрес в Москва, в резултат на което се роди тази кандидатура, която хич не беше безопасна за ГЕРБ. Така да се каже, кукловодите, които спретнаха този сценарий, са опитни хора, неведнъж са печелили такива стратегически битки. В случая, обаче, нещо се е случило допълнително, не го знаем какво е. Най-вероятно е това, че госпожа Нинова всъщност далеч не е утвърден лидер на БСП. Значи тя тръгна да играе игра, която може да играе само човек, който е осигурен зад гърба си. Тоест военачалник, на който армията е 100% зад него. А всъщност БСП беше разделена още преди избора на госпожа Нинова. И така, когато тя се опита малко грубо да наложи своята кандидатура, изглежда разцеплението достигна такива размери, че тя вече не издържа и просто ръководството на БСП подари победата на ГЕРБ. Не, че нямаше ГЕРБ да спечели, но щеше да му бъде трудно и може би щеше да се наложи Борисов да участва все пак. Сега Борисов спокойно може да си гледа някои други текущи неща. Виждате в момента колко е важна ролята на България – на това трябва да обърнем внимание. България е сухопътната граница на Европа в момента. Тя и друг път е била, но този път се вижда колко това е важно. в момента по българо-турската граница в близките седмици и месеци ще се реши съдбата на Европа. Единственият начин да не се пропука тази стена, е да получим масирана европейска помощ и освен това, да декларираме, че ще използваме всички форми на силата. Значи не искам да употребявам груби думи, защото сега много слушатели ще се ужасят, но когато пазите границата, когато пазите дома си, когато пазите близките си, имате право да използвате, ще повторя – всички форми на силата. Всеки да си мисли каквото иска. 
Водещ: Понеже разговорът тръгна в тази посока, проф. Константинов, след като премиерът призова да се намери изход за решаване на мигрантската криза и в частност за уреждане на въпроса с визите за турските граждани, от ЕК побързаха да отговорят, че визите няма да отпаднат, докато Анкара не изпълни изискванията. Тази тупик ситуацията докога може да продължи? 
Михаил Константинов: Действително положението е, нещо което в шахмата се нарича взаимен цугцванг, взаимен при това. Значи който направи ход, съществен първи ход, губи. Това което се случи е много страшно, защото все повече се увеличава възможността ЕС да загине по-бързо отколкото всички ние очакваме. По груб начин просто да се разпадне феерично, а не постепенно. Значи това не трябваше да се допуска и мисля че все още има време нещата да се оправят. Но няма как и ЕС в момента да отстъпи. Има пет много важни изисквания, които Република Турция в момента не е в състояние да осигури. Трябва да се търси взаимен компромис. Ясно е, че и петте няма как да се случат. Трябва примерно Турция да изпълни три и ЕС и той да отстъпи. Значи компромисът е изкуството на възможното, когато двете страни отстъпват. Ако едната настъпва, тогава другата се настървява и нещата се разпадат. Но ако не се вземат бързи мерки, при това което се случва в Близкия Изток, просто ще има кървава развръзка тази, как да я нарека, тя не е вече имигрантска криза, тя е заселническа криза. В момента Европа бива заселвана по насилствен и груб начин с чужди на нейната култура и бит елементи. Сега няма да изпадам в теория на конспирацията и да обяснявам кой как го прави, макар че то е почти видно, в случая спокойно може да се запитате за ролята на господин Сорос през последните години, това е изключително зловеща роля в разрушаването на Европа. Значи някой опит да ликвидира ЕС и европейската цивилизация. Аз съм сигурен, че ние ще намерим сили да дадем отпор, но за да не става това по кървав и по мъчителен начин, все още трябва да се вземат твърди, разумни и все още мирни мерки. Т.е. целият пакет от мерки трябва да бъде предприет. В противен случай, вижте, то накрая дори и ако държавите не защитят хората, хората ще се защитят. Вие знаете, че на много места хората масово си купуват оръжие. Една от тези държави е Германия. Между впрочем, не знам дали обърнахте внимание, Германия обяви практически военно положение на територията на страната. Какво значи това всички да си купят храна и вода? Знаете ли какво значи? Значи се очаква да няма държава в даден момент и всеки трябва разчита на себе си. Аз ще добавя – храна, вода и лично оръжие. Това е всъщност това, което казаха германските ръководители на германските граждани. За първи път след Втората световна война. 
Водещ: Професор Константинов, Турция започва ли да диктува правилата в региона, поне тук на Балканите, след като не може на Европа? 
Михаил Константинов: Турция е в много силна позиция, но и в много опасна позиция. Там е много е опасен съюзът, който се оформя. Там трите държави, които правят съюз много коренно противоположни интереси. Първо, Турция, доколкото разбира се има ислямски елемент там, а той е много силен, той е сунитски елемент. Както знаете Иран е най-голямата шиитска държава, тя е просто люлката на шиитската цивилизация в рамките на мюсюлманството. Русия пък е майка в момента на православието, въпреки че то е родено по-скоро в Гърция новото православие, но така или иначе Русия е тази, която го защитава. Значи виждате какво става – две непримирими мюсюлмански течения сунити и шиити се съюзяват временно със своя изконен враг православната християнска цивилизация. Такъв съюз не може да е устойчив. Той временно има смисъл, защото тези държави имат тактически общи цели, но това като стратегия е безнадеждно. То между другото е ясно на всички. Ясно е на Путин, ясно е на Ердоган, ясно е и на иранските ръководители. Така че това, което се случва там е много опасно, защото се събират три съставки, които са принципно несъвместими, за да решат локални задачи, след което ще се сбият помежду си. А на всичкото отгоре отстрани стои западноевропейската цивилизация, аз бих я нарекъл католическата цивилизация, която пък е четвърти компонент в една такава непримирима среда. Става много страшно, ако не се вземат мерки. И това трябва да е ясно на всички. Аз между впрочем бих призовал българските граждани да чуят към какво бяха призовани германските граждани. Значи, ако някой си мисли, че в Германия ще започне война, пък няма да започне в другите части на Европа, е – няма да стане. Т.е. ако Германия се готви за война, нека другите да си мислят за какво се готвят. Във всеки случай да не се готвят за Купата на Съветската армия, ако е възможно, а за нещо по-сериозно. 

Добавете Вашия коментар

TOP