Проф. Кантарджиев: През януари ще имаме първия ваксиниран

11 Декември 2020 | 11:07
0 коментара
Общество

През месец януари в България ще бъде извършена първата ваксинация срещу коронавирус. Това обяви пред „NOVA“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той подчерта, че това е един от начините да се прекрати пандемията и да спрем да ходим с маски. Все още не е ясно кой ще бъде избран за първи ваксиниран. Това ще бъде решение на щаба. Според проф. Кантарджиев е подходящо да е възрастен лекар.

Той каза още, че ако се провали кампанията за ваксинация срещу COVID-19 ще бъдат поставени на риск всички останали имунизации.

Кантарджиев обяви, че трябва да има 70% ваксинирани срещу коронавирус, за да бъде спряна пандемията. Засега около 12% от българите са били в контакт със заболяването, което означава по-малко от един милион души. А ваксината трябва да обхване още няколко милиона.

Кантарджиев коментира и страховете на хората, свързани с ваксината, като каза, че това бил „ноцебо ефект“. Това е, когато си сигурен, че дадено лекарство ще ти навреди. В случая става въпрос за ваксина. Счита се, че ще вдигнеш температура, ще имаш болки в ставите и ще ти стане лошо. Той даде пример с антибиотиците, които също имат странични ефекти, но това се случва само при 10% от тези, които ги приемат.

Кантарджиев обясни, че на 29 декември европейският регулатор трябва да одобри ваксината и чак след това тя ще започне да пристига в държавите-членки. И подчерта, че щом е ваксина за милиони хора, тя трябва да бъде брилянтна.

По неговите думи ваксините за коронавирус са с много по-малка вероятност за алергични реакции от другите ваксини.

А за тези, които вече са изкарали вируса, не е подходящо през следващите два месеца да си поставят ваксина. Те трябва да изчакат и да си направят тест за антитела.

Лошият вариант е ако трябва да се ваксиниране всяка година или на три години, подчерта още проф. Кантарджиев. 

Добавете Вашия коментар

TOP