Проф. Кантарджиев: Благоевград е в критичната зона по брой заразени

15 Октомври 2020 | 10:49
0 коментара
Общество

Впика на епидемията сме, в две области заразените надхвърлиха 120 на 100 000 жители 

Митове и неистини объркаха хората и те зарязаха маските и дистанцията

За първи път в Националната референтна лаборатория всяка трета проба е положителна 

– Проф. Кантарджиев, докога ще ги отбелязваме тези рекорди от заразени с COVID-19?

– Първо, нашият Център по заразни и паразитни болести публикува всеки вторник актуални данни за заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база, тя е важната. Подчертавам, това са доказано заразени, а не брой тестове. За да бъде доказан един случай, трябва да има тест, причина за този тест и/или клиника на заболяването. За съжаление, сега сме в пик. Вижда се много ясно от графиката. Периодът до 11 октомври е по-висок от месеците юли и август.

– Причините?

– Едната не зависи от нас, хората. Стана по-студено. Хората са все по-често на закрито. Спря силното слънцегреене, няма я тази сухота на въздуха и този топъл вятър, който предпазва, когато сме на открито. 

Второто обаче е свързано с човешкия фактор. Много хора, особено в по-малките населени места, са повлияни от противоречивите послания, изпращани включително от лекари. Престанаха да носят маски.

Вслушаха се в някакви философствания какво и кога минава през маската

Че това са методи за терор и ограничаване на свободата. А не се вслушаха например в това, което им каза шефът на Световната здравна организация. И не мога да разбера защо постоянно се дава микрофон на хора, които вместо да спорят с шефа на СЗО, повтарят митове, неистини! Тези хора са манипулатори.

– Бихте ли уточнили кои са тези митове и неистини?

– Дайте да обясним на  българските граждани – този Национален оперативен щаб, създаден на 26 февруари, имаше четирима лекари. Професор Мутафчийски, доцент Димов, доцент Кунчев и моя милост. Плюс още трима колеги: от МВР, Гранична полиция и Външно министерство. На 12 май излезе закон, в който Извънредното положение беше сменено с извънредни  епидемиологични мерки. На 14 май го подписа президентът.

Тези мерки се подписват от здравния министър по предложение на главния държавен здравен инспектор

Гледам днес един колега говори по вайбър какви мерки идвали от Щаба. Стига! Манипулира ви! Какъв Щаб, какви глупости! Щабът не налага мерки, не налага глоби! Нито пише мерки на закрито, нито въвежда маски, нито изолация! Не знам защо медиите повтарят тази манипулация по цял ден!

– С по-малко болни от 20 на 100 000 население са само областите Видин, Ловеч и Плевен. До 60 болни на 100 000 са 13 области – Варна, Враца, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Русе, Силистра, София-област, Хасково и Шумен. В  рисковата вече зона с от 60 до 120 болни на 100 000 са цели 10 области – Бургас, Габрово, Кърджали, Монтана, София-град, Сливен, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Ямбол. За съжаление, в последната зона с над 120 заболели на база 100 000 са две области – Благоевград и Търговище.

– Само до преди две седмици нямахме нито една област в тази зона?

– И тогава предупредих, че това ни чака, ако не се изпълняват две неща – маска на закрито и отстояние. Всичко, което може да се прави на открито, докато времето позволява, нека се прави на открито. Да се проветрява, да се проверят вентилационните системи. Предложих при възможност училищата или по-заможни родители да закупят бактерицидни UV лампи. Нека работят по време на учебните занятия, както става вече при нашите студенти.

Иначе с часове мога да ви говоря за размера на вирусите и дали минават свободно, както казва един манипулатор, като комари през решетка на прозорец.

Тежки лафове, остроумия – няма нужда от тях в момента

И мой апел към медиите, особено честотните, защото Гарелов въведе понятието електронни, а те са си честотни. Стига с този коронавирус. Дава се информация с данните за деня, има си брифинг на Министерство на здравеопазването. Не на Щаба. Стига толкова! И аз отивам там не като член на Щаба, като ме извика министърът, а като директор на Национален център. И да си кажа мнението. Примерно за тестовете.

– Интересно, какво е то?

– Личните лекари трябва да правят бързите антигенни тестове, в училищата трябва да се правят същите. При прием в болниците задължително! За да не изпозарази въпросният пациент цялата болница.

– Колко са точни тези нови тестове, доцент Кунчев съобщи, че вашият център ги изследва?

– Да, мога вече да го съобщя. Ако човек заразява, бързият тест ще е положителен. Бързият антигенен тест не е толкова чувствителен като PCR-а, който може да хване 2-3 дни преди началото на клиничната картина. Това вече е доказано. Сега проверяваме бързите тестове, които разграничават грип от коронавирус. А това, което се говори за PCR-тестове, които хващат грип: не е новина от 10 години. 

– Въпросните тестове „3 в 1“ за COVID-19, грипове “А“ и „Б“ – какво показват вашите изследвания – работещи ли са?

– Да, но отново, когато заразеният вече е в състояние да заразява. Не и преди този етап. Не е чувствителен като PCR.

– PCR тест на кой ден хваща заразата, че имах и личен казус, а и чета от сутринта сравнения с бременни жени и секс?

– Обикновено на 4-5-ия ден от контакта PCR тестът може да разбере дали си заразен. Ако днес си бил в контакт с болен, но говоря за половин-един час, не се хваща ей така на улицата, твърде вероятно е да бъдеш и ти заразен. При това ако двамата сте без маски. Ако човекът срещу теб вика, пее, достатъчни са и 5-10 минути.

– Колко струват въпросните тестове?

– Антигенният тест е до 20 лева с ДДС. Тройният тест – 35-40 лева. Има различни фирми, които вероятно ще предложат различни цени, но това са ориентировъчните граници.

– Какви са прогнозите, един професор по икономика от Благоевград даде 1200 заразени на ден?

– Да не вадим цифри. Не се учудих на рекорда днес от 785 заразени (б.р.- вчера), даже мислех, че ще са към 800 заразените. За първи път в Националната референтна лаборатория имахме вчера над 100 случая. Ние изследваме 15 области и болниците в тях, които нямат PCR лаборатории. Вчера за първи път процентът на положителните беше 29,5! Почти всяка трета проба беше положителна. Такова нещо не бяхме виждали. Стигали сме до 600 изследвания на ден, но никога 100 положителни. Засегнати са клъстери, фирми, старчески домове, болници.

– Как гледате на въвеждането на 10-дневна карантина вместо сегашните 14 дни, светът натам май отива?

– Аз съм за 10-дневна карантина при заразени без симптоми или с леки такива. Доклад на Националния център по превенция на болестите в Атланта, САЩ, сочи, че след десетия ден човек вече не заразява околните. Дори да дава положителен PCR тест, става въпрос за фрагменти от РНК на вируса. Но тъй като още малко държави в Европа са въвели 10 дни карантина, ние оставихме 14, но без задължителен PCR тест.

– Ноември ли ще е критичният месец, математикът професор Витанов от БНА прогнозира, че ноември ще определи пандемията през цялата зима?

– И аз го казах преди два месеца. Професор Витанов е задълбочен човек и може да му се вярва. Идете на нашия сайт, вижте разпределението. Две области са в червено,  ще има още.

– Още? Колко?

– Не знам, но при 500-600 новозаразени всеки ден!

– Червено, зелено, то няма значение, ако липсват лекари, както стана в Шумен, Бургас, Благоевград?

– Няма лекари, но някои продължават да не ги уважават. Хайде, нека не ги уважават, но да носят маски. Знаете ли в Силистра какъв е процентът на положителните тестове вчера – 50!

– Последно, кога ще приключи това чудо?

– Ако не го приключим до началото на есен 2021, краят ще отиде 2022 година. Дотогава да пазим възрастните, хронично болни, хора с имунен дефицит. Няма основания за паника, повтарям, просто носете маски, мийте ръце, спазвайте дистанция. И не слушайте за комари и решетки. Ако някой му се спори, нека да спори с шефа на СЗО. Вчера той каза, че не е морално хората да се призовават към стаден имунитет. Не ние от Щаба!

Проф. Тодор Кантарджиев е дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Завършва Медицинска академия в София през 1981 г. От 1982 г. е научен сътрудник в катедра “Военна епидемиология и хигиена” на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, където заема различни длъжности. Доцент е от 1995 г., а професор от 2009 г. Председател на Българската асоциация на микробиолозите, пише “Марица”.

Добавете Вашия коментар

TOP