Проф. д-р Антони Стоилов, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград: Три са изпитните сесии за кадидат-студентите

14 март 2019 | 15:43
0 коментара
Проф. д-р Антони Стоилов, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград: Три са изпитните сесии за кадидат-студентите

Три са изпитните сесии за кадидат-студентите. Това каза за „Фокус“ проф. Антони Стоилов, заместник-ректор на висшето учебно заведение.

По думите му ще има две предварителни и една редовна изпитна сесия.

„Първата предварителна изпитна сесия е на 23 и 24 март като за нея срока за подаване на документи е от 11 до 21 март. Втората предварителна изпитна сесия е на  20 и 21 април като срока за подаване на заявление за участие в предварителните изпити е от 8 до 18 април“, посочи проф. д-р Антони Стоилов.

Той допълни, че редовната сесия е на 7, 8 и 9 юни като сроковете за подаване на документите са от 27 май до 5 юни.  Той заяви, че идеята на предварителните изпитни сесии е да може студентите да добият представа за спецификата на самия изпит, след разбиране на резултата да разберат до каква степен умеят да се справят със задачите, които са включени в самия изпит.

„По този начин те ще могат да разберат дали са удовлетворени от оценката, която са получили“, каза още проф. д-р Стоилов.

Той коментира, че има специалности, при които се кандидатства с два изпита и затова е важно бъдещите студенти да имат възможност за повече явявания.

„Така и подготовката може да бъде по-пълноценна. Например някой, който кандидатства право може да се яви на първия предварителен изпит по български език, а на втория по история“, добави проф. д-р Антони Стоилов.

"Ще се провеждат електронни изпити по шест конкурсни дисциплини, с които ще може да се кандидатства на предварителните и редовните изпитни сесии", каза проф. Антони Стоилов, заместник-ректор на висшето учебно заведение.

По думите му е добре студентите да се явяват на повече изпити, за да може да са удовлетворени от оценката.

„Не е гаранция, че още от първия път те ще получат висока оценка, която да ги удовлетвори“, допълни проф. д-р Антони Стоилов.

Той коментира, че електронните изпити и трите сесии са начин, за да получат онази оценка, която ще им гарантира прием като посочи предметите за електронните изпити.

„Това са изпити по Български език, История на България, География на България, Биология, Английски език, Математика“, добави проф. д-р Стоилов.

Той коментира, че тези шест изпита ще ги има на всички предварителни сесии. „Ние даваме възможност на кандидатите да се явят и на електронен формат на изпита като до 17 юни могат да се явяват всеки петък, а от 17 юни до 5 юли ще имат възможност през всеки работен ден“, посочи проф. д-р Антони Стоилов и каза още, че е хубаво, че резултата се вижда веднага след явяване на изпита.

„По този начин някой ако не е удовлетворен ще може да се яви пак на изпит още на следващия ден“, заяви проф. д-р Стоилов.

Той добави, че така се дава възможност за кандидат-студентите, но решението си остава на тях.

„Коефициентът за балообразуване е един и същ както за електронния изпит, така и за редовния“, уточни проф. д-р Антони Стоилов. 


Добавете Вашия коментар!