Проф. Ангелов: Експертни съвети ще решават за срока на карантината

19 Октомври 2020 | 18:45
0 коментара
Общество

Предстоят експертни съвети, на които да се прецени дали карантината заради COVID-19 да бъде намалена от 14 на 10 дни. Около 10-ия ден клиничните симптоми на COVID-19 намаляват, както и възможността човек да пренася заболяването, каза министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, който е на посещение в област Благоевград заради усложнената епидемиологична обстановка. 

„Много пъти съм го казвал, ще го кажа и сега - министърът няма лично мнение, той съставя своето на база експертите. Утре ще имаме заседание. Ще чуем епидемиолозите, българските лекари и чак тогава ще предприемем действия по отношение намаляване на карантината на 10 дни. Около 10-ия ден намаляват клиничните симптоми и възможностите човек да пренася заболяването”, отбеляза министър Ангелов.

Той допълни, че има хора, които въпреки това дават положителни резултати за коронавирус, но това се дължи на факта, че части от вируса все още са в организма му. Въпреки това пациентите са по-малко заразни. Според министър Ангелов намаляването на карантината ще помогне много на хората. Той коментира, е днес ще има заседание на Надзорния съвет, на което ще бъде разгледан и въпроса за издаването на направления от личните лекари за PCR изследвания.

Добавете Вашия коментар

TOP