Проект за значението на историческите и археологически ценности на България и Гърция представиха в Благоевград

22 Февруари 2019 | 15:55
0 коментара
Общество

На встъпителна пресконференция бе представен трансграничен проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация“ с акроним „Култура без граници“.  

На церемонията присъстваха заместник- кметът Христина Шопова; Анастасиос Зафеиридис и Панайотис Кавартинас от  Министерство на вътрешните работи, Р Гърция; Мелитос Константинос- кмет на община Амфиполи, Гърция; Василис Цекеридис, член на екипа по проекта от технически консултант;  Мария Алтини, член на екипа на проекта за технически консултанти на PB2; проф. Йордан Гошев- декан на Факултета по изкуства, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и други.

   Пресконференцията бе открита от  зам.-кметът  Христина Шопова, която приветства с „Добре дошли“ международните партньори по проекта.  „Това е изключителен проект за община Благоевград и тук е мястото да благодаря и на факултета по изкуствата, по чиято идея  Община Благоевград се включи. Това е първият ни общ проект и като във всяко първо нещо има притеснение. Нямам търпение да  се случи по-бързо и разбира се, да направим едно качествено партньорство за в бъдеще. Сигурна съм,че Община Благоевград с тези и с други партньори ще има още много подобни проекти. Пожелавам ползотворна работа и да си пожелаем успешно завършване и реализация“, каза зам-кметът.

 Общият размер на бюджета е 1 316 886.00 евро.Срокът за изпълнение е 24 месеца (от 30.11.2017 до 30.11.2019). Проектът се финансира по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A “Гърция-България” 2014-2020 г.

 Общата цел е съхранение и рехабилитация на археологически и културни ценности с трансгранично значение, за да се разработи и развие една устойчива трансгранична туристическа тематична дестинация.

Всички действия са насочени към разработването на подход, който ще допринесе за по-доброто управление и интегриране на културните ценности на територията на община Амфиполи, Р Гърция и община Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP