В Кливленд, щата Охайо, бяха продадени на търг за почти 400 хил. долара боксовите ръкавици, с които американският боксьор Мохамед Али се бореше за титлата световен шампион в тежка категория през 1971 г. и изгуби решителния мач с Джо Фрейзър, първото поражение в неговата кариера, предадоха световните агенции.

Лотът намери купувач за 388 хил. долара при наддаване, организирано от тръжната къща "Херитидж".

"Тези боксови ръкавици, както и много други, с които се е състезавал Мохамед Али, са били изготвени за него по поръчка от известния майстор Сами Фрегър от овча кожа. Те са били набити и с вълна от коза", оповестиха от аукционната къща.

В по-късен етап с тях се сдобил треньорът на Мохамед Али Анджело Данди. Той оставил на тях своя подпис. На вътрешната страна на лота има надпис: "Али против Фрейзър - 3 март 1971 г.".

Състоялата се в този ден среща е известна като "мачът на века" и освен в САЩ, е бил предаван пряко в 35 други държави. Главната му интрига била в това, че на ринга си дават среща два непобедени дотогава шампиона - бившият и настоящият. Фрейзър завоюва титлата през 1970 г. и се счита за настоящия шампион в тежката категория. Али стига до титлата за пръв път през 1964 г., но след това той бива лишен от нея и отстранен от участия в съревнования три години заради отказа му да служи в американската армия през 1967 г.

Спортните коментатори определят въпросния мач най-очаквания през последните няколко десетилетия. На двубоя в "Медисън скеуър гардън" тогава присъства цяло съзвездие от холивудски знаменитости, сред които личаха имената на Барбра Стрейзанд, Франк Синатра, Даяна Рос и Хю Хефнър.