Проблеми с кворума в парламента

31 Октомври 2018 | 15:52
0 коментара
Политика

Парламентът започна работа с близо час закъснение поради липса на кворум при първите два опита за откриване на пленарния ден.

При първия опит в пленарна зала се регистрираха 111 народни представители от минимум необходимите 121, при втората – 116, при третата – 121.

При първите два опита депутати от БСП бяха в зала, но не се регистрираха. При третия опит от БСП не бяха в зала.

От ДПС влязоха след откриване на заседанието.

БСП е с условие за регистрация в началото на пленарните заседания

– оставката на Валери Симеонов; ДПС отново настояват, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство; от ГЕРБ препоръчаха хората да гледат, да видят кой идва на работа; за Волен Сидеров („Обединени патриоти“) проблеми с кворума е имало и преди.

Така представителите на политическите сили в Народното събрание коментираха пред журналисти ситуацията с регистрацията днес сутринта в началото на пленарното заседание.

„БСП няма да се регистрира за нито едно пленарно заседание, докато Валери Симеонов не подаде оставка“, обяви Крум Зарков от левицата. Така социалистите се солидаризирали с искането на майките на деца с увреждания, чиито палатки все още са пред сградата на НС, вицепремиерът да бъде освободен от поста. Решението било взето снощи на заседание на парламентарната група и не било съгласувано с ДПС.

Зарков заяви, че Симеонов отговаря и за Държавната агенция за българите в чужбина, където избухва поредният за това управляващо мнозинство корупционен скандал. Затова БСП настоява за дълбочинно разследване не само на конкретните заподозрени, но и на всички техни политически връзки и покровителства. На тази база ще бъде изработена и позицията на партията.

Според Йордан Цонев от ДПС „мнозинството да си осигурява кворум, така каза г-н Борисов, не сме водили разговори с БСП“.

Попитан дали причината да не се регистрират днес е Валери Симеонов той отговори, че въпросът е риторичен.

„Тези, които настояват да се приемат бързо законите, включително и за майките, загубиха един час на парламента, ще го прежалим, но хората да гледат, да видят кой работи и кой – не“, поиска Тома Биков от ГЕРБ. „Нямаме информация дали БСП и ДПС ще дойдат на работа, благодарим на Спас Панчев (бел. ред. нечленуващ в ПГ), че е дошъл на работа“, добави той.

Самият Панчев обясни, че задачата на депутатите е да работят, а не да стоят извън пленарната зала. По думите му, има много законодателна работа, ноември е важен, защото ще се гледа бюджетът. „С моя глас днес има кворум“, отбеляза той, но добави, че това не би било определящо, ако всички депутати на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са били на мястото си.

Председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви по отношение на трудния кворум днес, че това се е случвало и друг път.

Добавете Вашия коментар

TOP