Пробив на матурите, въпреки мерките

19 Май 2016 | 07:16
0 коментара
Общество
Пробив на матурите, въпреки мерките

Срещу 40 лева репортер на БНТ в 10:32 часа вчера е получил на телефона си 100% верни отговори на матурата. След подаден сигнал от "По света и у нас” човекът, продал отговорите е задържан от Икономическа полиция.

Още сутринта министър Кунева сезира главния прокурор за друг случай на купени отговори. Очевидно има пробив, въпреки безпрецедентните мерки за сигурност, включващи запечатване на тоалетни и родителски постове. Като цяло зрелостниците са доволни от късмета с номер 13, който им донесе репортерка Милена Кирова. Точно тя доказа, че има пробив в системата.

Преди три дни заедно с репортера Виктор Дремсизов решават да си купят матури. Във Фейсбук намират човек, който се представя за продавач на отговорите на матурите. Свързват се с него първо онлайн, след това получават телефон, на който да се обадят. Разговаряли с мъж, който им предлага и конкретна оферта - 80 лв. за да получат отговорите, като първоначално дават 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. - малко по-късно - след като решат матурата и ги сравнят с отговорите на министерството.

Мъжът не пожелава лична среща с екипа на БНТ, което показва, че продавачите на отговори са станали доста по-предпазливи.

В 15 часа образователното министерство публикува верните отговори. Купените 32 въпроса се оказват 100 % верни. Дори отвореният 32-ри е не само правилен, но с идентичен словоред и препинателен знак.

Още преди да започнат разследването си Милена Кирова, Виктор Дремсизов и операторът Борис Сотиров декларират пред нотариус, че всичко, което правят е само и в името на разследването.

Икономическа полиция работи по случая. Двама мъже са задържани във връзка с покупко-продажбата на отговори на матурата. Тепърва се очаква развитие.

 БНТ е изпратнила цялата информацията, с която разполага на МВР - включително име, ЕГН и телефон. Реакцията там е мигновена. Още преди да е приключила матурата в Стара Загора е задържан продавачът на отговорите. В един момент от разследването полицията тръгва в погрешна следа, подведена от задържания и започва да проверява действията на репортера на БНТ Виктор. Малко по-късно в Стара Загора е задържан и втори мъж при опит да изтегли нова сума, преведена от други хора за отговорите.

Добавете Вашия коментар

TOP