Признаци за предстоящ инфаркт при жените

21 Януари 2019 | 21:33
0 коментара
Любопитно

В съвременния свят сърдечните удари са една от най-честите причини за смърт. Например, само в САЩ сърдечните заболявания са основната причина за смърт сред жените - на всеки 80 секунди умира една жена.

Въз основа на статистиката можете да си представите колко е голям този проблем. Информираността е факторът, който играе най-важната роля за предотвратяване на инфаркт.

По този начин ще можете да предупреждавате другите, че се нуждаете от незабавна медицинска помощ.

Симптомите на предстоящия инфаркт при жените са различни от тези при мъжете. Затова в тази статия сме събрали общо 6 симптома на сърдечен удар, с които всички жени трябва да са запознати.

Болки в областта на шията, гърба, челюстта или ръката

Някои от тези симптоми могат да ви объркат, тъй като всеки е наясно, че сърдечният удар обикновено не се свързва с болка в челюстта. Обикновено се свързва с болка в гърдите или лявата ръка. Болката, независимо от източника, може да ви събуди през нощта, силата на болката може да се увеличи, болката може да бъде остра и внезапна. Веднага щом забележите някой от тези симптоми, обадете се в болницата възможно най-скоро.

Остра болка в корема

Понякога жените могат да изпитват болка в корема, която може да бъде описана като "слон, седящ на стомаха". 

 

Студена пот

Сред настъпващите симптоми на сърдечен пристъп при жените обикновено е потта. Това може да бъде свързано както със стрес, така и с много други заболявания, но ако никога не сте имали подобни симптоми, незабавно се консултирайте с лекар.

Задух и замаяност

Когато започнете да изпитвате проблеми с дишането без видима причина, това може да бъде ярък сигнал, предупреждаващ за предстоящ инфаркт.

Има много жени, преживели сърдечен удар, които са се чувствали така, сякаш са избягали 42-километров маратон. 

Повишена умора

Умората е един от най-честите симптоми на сърдечен удар. Дори ако след почивка все още сте уморени и нямате физическа способност да се движите, да чистите у дома или да извършвате други елементарни действия, това може да бъде предупредителен знак за сърдечно-съдови проблеми. Такива състояния, комбинирани с диспнея, трябва да се приемат серионо.

Високо кръвно налягане и болка в гърдите

Повишаването на кръвното налягане е универсален симптом за предстоящ инфаркт, който се усеща и при мъжете, и при жените. Това е един от най-опасните симптоми, който ви предупреждава, че сърдечният удар приближава. 

Когато става дума за болка в гърдите при жените, обикновено нежният пол усеща болка в цялата област на гърдите, докато мъжете я чувстват само от лявата страна. Ако болката и натискът не престанат да ви безпокоят, обадете се на линейка възможно най-скоро или информирайте другите за влошаването на здравето ви.

Нито един от тези признаци не е 100% гаранция, че ще имате сърдечен удар. Тези сигнали обаче са общи признаци, с които се сблъскват жените. Комбинацията от информация за сърдечни пристъпи и съобщения от хора, които са ги преживели, са достатъчна причина да се говори за такива симптоми.

Не бива да рискувате здравето. Вашите навременни действия и медицински грижи могат да спасят живота ви./Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP