Присъствал на записа с Банов пред Йончева: Искаха от нас да фалшифицираме документи (ВИДЕО)

31 Януари 2019 | 19:44
2 коментара
Политика

Елена Йончева продължава да разнищва скандала със записите с Боил Банов, в които той опрощава дълг на чужда фирма към Министерство на културата. 

"Схемата "Ало, Банов съм" не е изолиран случай, а в конкретния казус със столичното Ларго участие има не само Министерството на културата (МК), но и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)", заява в интервю пред Йончева служител на МК, който застава пред нея със скрита самоличност.

 

Интервюто бе излъчено тази сутрин по Българска свободна телевизия - БСТВ.

 

Разговорът започва с уточнение от страна на интервюирания чиновник от МК, че е присъствал на срещите в министерството, на които темата с неустойката е била обсъждана, следователно потвърждава неговата автентичност. Той обаче не е предоставил записа с гласа на Боил Банов на БСП. 

Той уточни, че записът е бил направен, за да остане следа от натиска, на който служители на ведомството били подлагани "за изготвяне на документи с невярно съдържание". 

 

"Накратко - искаха от нас да фалшифицираме документи", заявява той.

- Каква е целта на това подправяне - пита Йончева.

- Целта е ощетяване на държавния бюджет и злоупотреба с европейски средства в полза на частната фирма строител. Вместо налагане на санкции в размер на 700 000 лева за 33 дни закъснение на фирмата изпълнител  - да се подправят документи да не се плати тази сума. 

Механизмът по думите му бил следният: създават се документи с невярно съдържание, които опрощават санкциите, които би трябвало да се наложат. Като с издаването на допълнителен акт 10 по ЗОП се удължава срокът за изпълнение на проекта за период, в който вече е работено и същевременно удължава крайния срок за изпълнение.

 

- Можем ли да кажем, че този начин на подправяне на документи е измама? - насочва Йончева разговора.

- Да, и то съгласно регламентите на Европейския съюз за нередности.

Мъжът казва още, че действията на тогавашния зам.-министъра, днес министър Банов, са съгласувани с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Данните за санкциите са постъпили в МРРБ. На по-късен етап се вижда, че глобата от 700 000 лева не е удържана от МК, а МРРБ от своя страна е приело новите обстоятелства, възникнали след записа, с новите документи, изготвени за да се избегне тази санкция.

 

- Каква е мотивацията на г-н Банов да опрости 700 000 лева на една частна фирма? - пита депутатката. 

А отговорът бе: "Оставям отговора на този въпрос на интелигентността на вашите зрители."

 

Интервюираният обяснява и защо служителите на Министерството на културата се съгласяват да участват в гореописаните схеми. По думите му "в противен случай се подлагат на тормоз и уволнение или просто се намира подходящият човек, който подписва".

 

На въпрос дали са мотивирани по някакъв друг начин, интервюираният отвръща, че "както се чува в записа, са мотивирани с екскурзии и всякакви други подходящи стимули".

 

Според служителя случаят "Ало, Банов съм" не е изолирано явление: "Според официалните одитни органи - не. Но според моя опит - да. Бил съм свидетел на други подобни случаи."

 

На финала чиновникът, свидетел на разгоора на Боил Банов, категорично заявява, че при съдебен процес би станал свидетел по случая.

Мотивът му е - да се даде гласност на нарушенията по изпълнението на проекти по европейските програми.

 

 

Анонимен пред Йончева: "Накратко - искаха от нас да фалшифицираме документи" (ВИДЕО)

Добавени коментари

28 публикува:
04 Февруари 2019 | 09:20
БРАВО,ЕЛЕНА!!! ДЕРЗАЙ!!! РАЗКРИЙ МРЪСНИТЕ ИМ СДЕЛКИ! СТИГА ВЕЧЕ СТРАХ И ПОСЛУШАНИЕ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ДОЙДЕ ВИДОВДЕН!!!!
? публикува:
31 Януари 2019 | 19:49
ХАЙДЕ,КОГА ЩЕ ПОКАЖЕТЕ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА КУЛТУРНОТО УПРАВЛЕНИЕ И В БЛАГОЕВГРАД!

Добавете Вашия коментар

TOP