Примата на българската естрада Лили Иванова празнува днес рожден ден

24 Април 2017 | 08:48
0 коментара
Любопитно

Примата на българската естрада Лили Иванова днес има рожден ден.

Родената на 24 април в град Кубрат певица е носител на десетки български и международни отличия, сред които голямата награда „Златен Орфей“ за изпълнител (1974) и „Златен Орфей“ – за цялостно творчество (1996), на орден „Стара планина“ първа степен (1999), на руския орден „Екатерина Велика“ (2006), на „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория „Поп и рок“ (2009) и др. Отличена е със званието „Народен артист“ (1981).

В своята музикална кариера, която стартира в началото на 60-те години, до днес, Лили Иванова има над 39 албума, над 120 сингъла и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия.

Малката Лили пее в училищния хор и посещава за кратко курсове по пиано. Средното си образование завършва в техникум за медицински сестри и акушерки във Варна и малко след това започва работа по специалността в родния Кубрат.

През 1965 г. Лили Иванова дебютира и в киното. Певицата се снима в игралния филм „Неспокоен дом“ на режисьора Рангел Вълчанов, в който в кабаре изпълнява песента „Cuore“ на Рита Павоне.

Лиляна Иванова Петрова, както е пълното име на естрадната ни прима, издава първия си албум по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител. Наградите й в областта на музиката са безбройни, а броят на концертите й в България, Русия, Барселона, Атина, Рио де Жанейро, Чили, Куба, Токио е над 10,000.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP