Приключи информационната кампания за бизнеса на ОИЦ - Благоевград

11 Април 2019 | 10:18
0 коментара
Бизнес

С информационна среща в град Симитли завърши кампанията на Областен информационен център – Благоевград на тема „Европейски средства в подкрепа на бизнеса“.

Собственици и управители на малки и средни предприятия от общината се запознаха с отворените в момента процедури за кандидатстване с проекти за европейско финансиране от страна на бизнеса и работодатели. Сред дискутираните по време на информационната среща въпроси бяха критериите за допустимост на кандидатите, дейностите, които могат да получат финансиране по отворените процедури и за какво могат да се харчат отпуснатите средства.

Общо седем общини от Благоевградска област бяха включени в информационната кампания на Областен информационен център – Благоевград. По време на срещите по места експертите на центъра представиха 3 процедури, отворени за кандидатстване с европроекти - „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“  по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, „Умения“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и Схема за безвъзмездна помощ за подкрепа на МСП за растеж и разширяване извън местните пазари, която е по Пета покана на ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 г. Трите процедури са с краен срок за кандидатстване през месец май 2019 г.

Процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“  по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ дава възможност на бизнеса да закупи необходимите му техника и оборудване, както и специализиран софтуер. Всеки отделен проект може да бъде на стойност от 100 000 до 1 000 000 лв. като интензитетът на помощта може да достигне до 70%. Предимство по тази процедура имат предприятия със седалище на територията на Благоевградска област.

Работодатели могат да кандидатстват за различни видове обучения, както на заетите в предприятията си, така и на неактивни лица, които в последствие да наемат на работа. Обученията се финансират по процедура „Умения“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ като всеки отделен проект трябва да бъде на стойност не по-малко от 15 000 лв. и не повече от 3 911 660 лв. Интензитетът на помощта по процедурата също може да достигне до 70%.

От 300 000 до 600 000 евро за всеки отделен проект, пък, се отпускат по Схема за безвъзмездна помощ за подкрепа на МСП за растеж и разширяване извън местните пазари, която е по Пета покана на ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 г. Проектите задължително се изпълняват в партньорство между едно гръцко и едно българско предприятие, а обхватът на допустимите за финансиране дейности е изключително широк и включва строителство, закупуване на машини и оборудване, разходи за персонал и други.

Експертите на Областен информационен център – Благоевград остават на разположение за предоставяне на всякаква информация, свързана с възможностите, които предоставят Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Добавете Вашия коментар

TOP