Президентът свиква НС на 15 април

13 Април 2021 | 11:40
0 коментара
Политика

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Утре, на 14 април, указът ще бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

 

Държавният глава още миналата седмица даде сигнал, че няма намерение да бави най-важната процедура.

По конституция президентът трябва да свика новоизбраното Народно събрание най-късно до 4 май. Заради великденските празници обаче Радев искал възможно най-бързо новият парламент да стартира. 

На първото заседание народните представители полагат клетва и официално встъпват в правомощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се председател и зам.-председатели, а до тогава заседанието се води от най-възрастния депутат.

Парламентарният звънец на 45-то Народно събрание ще удари икономистът Мика Зайкова (79 г.) от “Има такъв народ”. 

На първото заседание на 45-то НС кабинетът трябва да подаде оставка. Премиерът и министрите обаче, продължават да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов кабинет или не бъде назначено служебно правителство при невъзможност да се състави правителство.

Няма начален или краен срок в който президентът трябва да стартира процедурата за избиране на нов Министерски съвет - единственото условие е преди връчването на първия мандат той да проведе консултации с всички парламентарни групи.

Добавете Вашия коментар

TOP