Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар

07 Май 2019 | 16:59
0 коментара
Политика

На 8 май 2019 г. президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. 

На празничната вечеря са поканени представители на традиционното вероизповедание в страната - източното православие, представители на основните религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус, учени, културни дейци. 

Домакинството на президента на тържествената вечеря ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

 

"Да държим домовете си отворени за нуждаещите се, сърцата си отворени за страдащите, а в молитвите и действията си да търсим мира за света". Това каза президентът Румен Радев миналата година по време на словото си на тържествената вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан, когато гост бе председателят на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. 

Президентът Радев отбеляза, че вечерята ифтар е една чудесна традиция на уважение към българските граждани изповядващи ислям. "Приемам тази вечеря като символ на непреходната толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на нашия народ. И като израз на волята на държавата ни да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и за политиката на протегната ръка.", каза тогава президентът. 

В отговор главният мюфтия заяви, че Рамазан е свещен месец, сближава хората и ги прави съпричастни един към друг. Той допълни, че религията е изтласкана в периферията на съвременното общество, а някои хора все още мислят, че е възможно да има сплотено общество и добро възпитание на младежта без религия.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP