Президентът Румен Радев: Пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за нова Конституция (ВИДЕО)

03 Септември 2020 | 21:02
0 коментара
Общество

Пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за нова Конституция със силата на парите.

 

Тези действия рискуват да хвърлят страната в парламентарна безизходица.

 

Това заяви президентът Румен Радев в специално изявление след нощта на погрома (2 септември), когато внедрени агитки сред протестиращите хвърляха срещу полицаите, обградили сградата на парламента, бомбички, павета, камъни.

 

Държавният глава пряко обвини управляващите, че стоят зад провокаторите, които причиниха размирици по време на протестите в центъра на София на 2 септември.

"През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти", заяви президентът.

 

В същото време, каза Радев, се "търгува парламентарна подкрепа за приемането на новата конституция", предложена от ГЕРБ. "Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото конституция със силата на парите и под заслона на полицейските щитове, е престъпно посегателство към бъдещето на България", смята той.

 

"През изминалата нощ властта инициира провокации. Пострадали са десетки, както сред гражданите, така и сред органите на реда. Моята първа мисъл е с всички пострадали. Междувременно пред очите на българите се концесионират плажове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но угодна на статуквото Конституция със силата на парите, е престъпно посегателство срещу бъдещето на България", заяви Румен Радев.

 

Парламентаристите от мнозинството под охраната на полицейски кордони отхвърлиха за пореден път вето. Днес дори сведоха хилядите мирно протестиращи до криминален контингент. Парламентът продължава и опита със серия от промени да обезсмисли машинното гласуване.

 

Действията на управляващото мнозинство не само провокират гражданския мир - те задълбочават кризата.

Призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт.

 

По думите му протестът е "единствено възможното и оправдано гражданско действие срещу похищаването на демокрацията". "Дълг на всеки български гражданин е да каже "не" на насилието, репресието и беззаконието. Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата", заключи държавният глава.Епицентър.бг/снимка:БГНЕС

 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP