Президентът на КТ „Подкрепа”: Майките на деца с увреждания са заблудени

20 Юни 2018 | 14:23
0 коментара
Общество

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира пред журналисти, че според него майките на деца с увреждания са заблудени, че законопроектът за лична помощ решава техните проблеми.

Той допусна, че голяма част от тях не са се запознали с написаното в проекта.

Вчера Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не подкрепи предложението на омбудсмана Мая Манолова, разработено в отговор на протестите на майките на деца с увреждания. Основният мотив на националнопредставителните организации на хора с увреждания и на синдикатите е, че законопроектът противопоставя различни групи хора с увреждания. Те се обявиха и против това да се пише отделно законодателство за една социална услуга.
 
Решено беше работещите текстове от законопроекта за личната помощ да бъдат включени като част от Закона за социалните услуги, който се разработва в момента. Димитър Манолов подкрепя тезата, че услугата личен асистент трябва да бъде част от общо законодателство за социалните услуги, а не да бъде уредена в отделен закон, който по думите му е написан аматьорски и нескопосано.

Междувременно председателят на парламентарната група на Обединени патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров се срещнал майките на деца с увреждания и разговарял в градинката до парламента.

Според него за разрешаването на техните проблеми е важно те да участват в заседанията на парламентарната комисия по труда и социална политика.

"Лично ще се заема с това, представителите на родители на деца с увреждания да бъдат допуснати до сградата на Народното събрание. По този начин ще може да протече градивен диалог с реални решения. Техните предложения и искания трябва да бъдат взети под внимание", заявява Сидеров.

Лидерът на "Атака" и народни представители от групата на Обединени патриоти са заявили пред протестиращите майки, че ще им помагат за разрешаване на наболелите от години проблеми.

Добавете Вашия коментар

TOP