Президентът на ФИФА Джани Инфантино отхвърли възможността за Световно първенство с 48 отбора в Катар

08 Ноември 2018 | 01:41
0 коментара
Спорт

 Президентът на ФИФА Джани Инфантино отхвърли възможността Мондиала в Катар през 2022 година да бъде с 48 отбора.

Бившият генерален секретар на ФИФА заяви през изминалия месец на годишния конгрес на Азиатската футболна конфедерация в Куала Лумпур, че опцията за удължаване на настоящия формат от 32 отбор е напълно реалистичен.

Въпреки това, той не бе толкова сигурен относно увеличения брой отбори на Световното за следващия голям форум в интервю за AFP и други медии в Цюрих.

,,Не съм променил решението си. Позитивно настроен съм от началото, тъй като смятам, че това ще е добро за футбола като цяло. Затова ще го направим на Световното през 2026 година. Дали това е възможно да се случи през 2022 в Катар? Ще бъде изключително трудно – по-скоро не“, сподели президентът на ФИФА.

,,Разговаряме с Катар. Ще бъде наистина сложно да се направи в Катар, тъй като за целта се нуждаем от още няколко града. Като президент на ФИФА, ще бъда изключително щастлив, ако някои мачове се изиграят в други държави в региона на Катар“, добави той.

Въпросът с разширяването е проблематичен, тъй като съседните на Катар държави в лицето на Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените Арабски Емирства, прекъснаха своите дипломатични отношения с катарците, обвинявайки ги в одобряването на терористични атаки.

,,Имайки предвид конфликта между Катар и съседките й, ще бъда още по-удовлетворен от решение за Световно първенство с 48 отбора. Футболът обединява, построява мостове, това може да бъде търсеният резултат. Какви са шансовете? Със сигурност не са големи, но какъв е проблемът да го обсъдим?, попита Инфантино.

Окончателното решение ще бъде взето през март в следващото събрание на съвета на ФИФА в Маями, преди да бъдат изтеглен жребият за квалификациите за Мондиала. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP