Президентът Георги Първанов в Благоевград: Българската политика по Македонския въпрос е низ от компромиси

20 Юли 2018 | 14:17
1 коментара
Общество

Българската политика по Македонския въпрос е низ от компромиси от 1878 година до сега. Това каза в Благоевград президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов по време на среща – дискусия „Илинден 2018 – исторически поуки и перспективи на отношенията в региона“, предаде репортер на Pirinsko.com.

 „В една или друга степен то е оправдано, спрямо Скопие и нашите братя оттатък границата“, каза още президентът Първанов. Той добави, че днес влизаме в честванията, посветени на Илинденско – Преображенското въстание. „И ако сме се събрали тук, то е за да започнем този разговор или спор. Не бива да се притесняваме че даваме тон за полемика. За мен въпроса е „Ние имаме ли правото на честваме Илинденското въстание“ на фона на онова, което се случи в предходните 1 – 2 години и продължава да се случва. И ако отговора все пак е позитивен, то тогава другият въпрос е „Какво имаме право да говорим““, заяви още президента Първанов.

По повод на наболелия въпрос през последните дни свързан с африканската чума по животните, лидерът на АБВ Румен Петков, който също взе участие в срещата днес заяви:

"Ние сме категорични, че не могат да се избиват животни преди ясно диагностицирано заболяване”.

По думите му те са поискали Консултативен съвет за национална сигурност заради чумата, защото това е мястото където трябва да бъде гарантирано националната сигурност на страната ни. „Ние от ПП АБВ сме категорични, че не могат да се избиват животни преди ясно диагностицирано заболяване.

 „Гледах по телевизията един от секретарите на еврокомисията, който обясняваше , че изтреблението на животните е неизбежно. Това води до отвращение в българския гражданин към европейската институция. Тогава когато е неаргументирано и незащитено едно действие, то удря в бита на стотици хора няма как да обясниш защо ти активно участваш в тази общност. Ако размерите на заразата тръгнат така динамично, както се предполага, че е тръгнало сега, това е още по- голямо основание за събиране на съвета. Има още един проблем  и ние апелирахме президентът Румен Радев да наложи вето на закона за лова, който беше приет миналата седмица. Това е прецедент в българската ловна практика, а именно ловът на дивите прасета да се открива през юли месец, обикновено се открива през октомври. Ние сме дали много сериозни аргументи, защо трябва да се наложи вето“, каза още Петков. 

Добавени коментари

Историк публикува:
21 Юли 2018 | 21:18
През 20 век „Македония” е чисто географско, а не етничеко понятие. Неговото възкресяване става през 1850 г. от гръцките националисти по асоциация с античната им история при лансиране на тяхната Мегали Идея за създаване на модерна гръцко говоряща държава в границите на старата Византия. Реалностите в средата на 19 век, обаче, са такива, че от векове доминиращ етнос в тази геграфска област е вече б ългарският. Известно е, че нито във Византийската империя, нито в Първото и Второто Българско царство, нито в Османската империя някой някога е чувал или споменавал за съществуване по тези земи на „македонска” народност. Добре известно е също, че всички възрожденци и ВМРО деятели от този регион са с открито изразено българско самосъзнание и цялата им служебна и лична кореспонденция е написана на чист книжовен български език. Нещо повече, мнозинството от тях са български духовни будители и просветители, български учители,офицери и политици. Отчуждаването на Вардарските българи от вековните им български корени започва с попадането им през 1914 г. под сръбска власт, а преобразуването им в нова, несъществувала до тогава националност с книжовен език и писменост, различни от официалните български, се извършва през 1944 г. в рамките на бивша Югославия по разпореждане на Тито. Ето защо, ако днешната държава „Република Северна Македония” желае на дело добросъседки отношения с Република България и по-нататъшната й подкрепа за членство в ЕС, то тя е длъжна да официализира в своята история тези неоспорими факти.

Добавете Вашия коментар

TOP