Президентството с позиция за искането на Иван Гешев

28 Януари 2020 | 12:50
1 коментара
Политика

Няколко часа, след като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд тълкувателно решение за имунитета на президента, от „Дондуков“ 2 коментираха лаконично темата за Novini.bg.

„След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“.

Днес, 27.01.2020 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2020 г. по искане на Главния прокурор на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова, съобщават от съдебната институция.

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на чл. 103 от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента. Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действия, извършени при изпълнение на функциите им, освен при държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Иван Гешев повдига въпроса как се постига баланс между обществения интерес и интереса на евентуално пострадалите лица при действащата „абсолютна неприкосновеност“ на президента и вицепрезидента.

Три години от началото на мандата на Румен Радев

В искането си до КС главният прокурор е отправил запитване за изясняване на това дали се припокрива понятието „държавна измяна“ с престъпленията по глава първа от НК „престъпления против републиката“, в раздел „Измяна“; каква е разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“; включват ли в съдържанието си някое от понятията „държавна измяна“ и „престъпления против републиката“ извършването на престъпление, различно от предвидените в раздел „Измяна“, глава „Престъпления против републиката“, ако да, в кое от двете и има ли изисквания относно вида на престъплението.

Добавени коментари

Х публикува:
28 Януари 2020 | 13:34
Беше ясно ,че Бойко седи зад Гешев .. народа застана зад президента и няма друг начин да го махне , освен като му лепнат някоя лъжа! Така управлява Бойко

Добавете Вашия коментар

TOP