Президент и изпълнителна власт в задочен спор за Бюджет 2021

28 Октомври 2020 | 06:31
0 коментара
Политика

Правителството предлага разоряващ бюджет, каза днес президентът Румен Радев. Ако следваме призивите и препоръките на господин президента това, което правим е едновременно правилно и едновременно неправилно, заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

Днес президентът отправи критичните оценки от полигона „Корен”. „Правителството предлага разоряващ бюджет за следващата година и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури и без обосновка на резултатите от тези харчове”, каза той. Държавният глава изрази опасенията си, че бъдещите поколения ще бъдат натоварени с погасяването на дългове, с които настоящото управление „си купува спокойствие и власт с парите на гражданите“.

В последвалата размяна на прессъобщения от финансовото министерство казаха, че администрацията на президента съгласува документите в съответствие с чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация без да са изпратени бележки.

Вицепремиерът Дончев на пресконференция в Министерски съвет посочи, че от днес има устен коментар върху бюджета и те не могат да пропуснат повода „да участваме в този дебат, отразявайки не просто нашата гледна точка, но подкрепяйки позицията си с числа и с аргументи”. Той каза, че в квантовата физика има един известен експеримент, той е условен експеримент, защото не провеждан на живо, наречен котката на Шрьодингер. „Това е логическа фикция, Котката на Шрьодингер е едновременно жива и едновременно мъртва в един и същи момент. Ние се намираме в сходна ситуация, защото ако следваме призивите и препоръките на господин президента това което правим е едновременно правилно и едновременно неправилно, повтарям това, което правим очевидно е хем правилно, хем неправилно”, заяви Дончев. Той цитира призиви от април за още мерки и за още помощ, която да бъда указана. Вицепремиерът изброи мерки и попита: Кога грешим, сега когато изпълняваме призива от пролетта за още, и още, и още мерки в подкрепа на всички сектори, кога? И какво конюнктурно, предизборно или разгоряващо има във всичко това, което описах до момента?

Зам.-министърът на финансите Росица Велкова каза, че в средата на октомври финансовото министерство изпратило писма до всички първостепенни разпоредители с бюджет, в които се иска тяхното писмено съгласуване по техния проектобюджет и по техните бюджети. „А в процедурата, която е по чл. 32 от Устройствения правилник на МС на абсолютно всички първостепенни разпоредители с бюджет беше изпратен вече пълният пакет от документи на проекта на закон за държавния бюджет, Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза. По принцип има първостепенни разпоредители с бюджет, които освен, коментирайки члена от проекта на закон, който касае техния бюджет, правят коментар и по преходни и заключителни разпоредби на бюджета, правят и други коментари. Когато се съгласува целият пакет, всеки един разпоредител с бюджет може да изрази своето становище по целия комплект от материали”, обясни тя.

Докато течеше пресконференцията в Министерски съвет от прессекретариата на държавния глава заявиха, че позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба манипулация на фактите.

„Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция”, заявиха от там.

В Министерски съвет зам.-финансовата министърка, отговаряйки на журналистически въпрос, прочете писмото: Администрацията на президента съгласува в съответствие с чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация проект на решение на МС за одобряване на Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021г. и материалите към него. Тя заяви, че писмото е от 22 октомври 2020 г., подписано е от главния секретар на президента.

https://www.facebook.com/President.bg/posts/2696092754041465

Дори и във Фейсбук президентът Румен Радев публикува вече изпратеното от „Дондуков” 2 съобщение. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP