През 2021 г. "Света София" ще е първият "умен град" в България

30 Септември 2017 | 01:05
0 коментара
Общество

Комплексът "Света София"- първият в Европа „корпоративно управляван интелигентен град“ ще посрещне първите си гости през 2021 г.

Инвеститорът Capital Concept Limited (CCL) тази седмица обяви, че е получил одобрение от Комисията за финансов надзор акциите му да бъдат качени отново на Българската фондова борса. Търговията на тази публична платформа е част от стратегията за управление на капитала на CCL, с който ще се финансира многомилионният проект „Света София" в община Елин Пелин.

Иновативният туристически, развлекателен и бизнес комплекс “Света София” ще бъде изграден между селата Мусачево и Равно поле. Върху площ от 816 863 кв. м ще се появят супермодерен хотел, конферентен и изложбен център, спортна зала, закрит аквапарк, мега търговски комплекс, ботаническа градина. С реализацията му България става първа спирка по новия „Път на коприната – икономически пояс на Европа“, по който минават стоки, иновации и нови технологии. „Св. София“ ще бъде и първият в Европа „корпоративно управляван интелигентен град“ благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE Corp. През май т.г. в Пекин беше подписан договор за стратегическо партньорство с този международен доставчик на телекомуникационно оборудване и мрежови решения за създаване на “интелигентния град”.

Планираните 1,5 млрд. евро вложения ще променят не само района около София, но и инвестиционния климат в страната.

„Освен че ще привлече чужди институционални и частни инвеститори, CCL ще продължи да работи направените вложения да дадат очакваните плодове", казва Джоузи Лок, изпълнителен директор на Capital Concept Limited.

Тя искрено се надява , че проектът „Света София" ще се превърне в истинска "умна" забележителност в региона с притегателна сила за туристи от цял свят.

Първата копка на комплекса е планирана за началото на 2018 г.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP