Превръщат черковен имот в Петрич в спортна площадка

09 октомври 2018 | 13:08
0 коментара
Превръщат черковен имот в Петрич в спортна площадка

Имотът се намира до черквата „Свети Никола” и ще бъде преустроен в спортно игрище. На него ще могат да тренират детските футболни формации от Петрич, да се ползва от децата в съседната ДГ „Здравец”, както и от учениците на ПГИТ „Проф.д-р Асен Златаров”, заради близоста на училището с терена.

Има предвидени средства в бюджет 2018 за строителните дейности върху този имот, отбеляза кметът Димитър Бръчков.

„С взимането на това важно решение, Църквата показа за пореден път, че е съпричастна с развитието на общината и има грижа за здравето на подрастващите. „Благодаря за градивното взаимодействие, Ваше Високопреосвещенство”, каза кметът Димитър Бръчков.Той припомни, че още преди повече от година Община Петрич е прехвърлила безвъзмездно на Неврокопска митрополия три имота, върху които са построени черкви. Така е спазен канона и две от черквите- „Свети Йоан Кръстител”с. Първомай и „Успение на Пресвета Богородица”с. Струмешница бяха осветени. Предстои освещаване и на храм „Свети Димитър”с. Ръждак, чийто имот беше също безвъзмездно дарен.

Освещаването от Неврокопския митрополит Серафим ще бъде на 20.10.2018г. Един от основните дарители Любомир Георгиев посочи, че след 11 години извървян нелек път, храм „Свети Димитър” в село Ръждак е завършен. Кметът на селото Георги Стоянов благодари за оказаното съдействие на всички, които са били съпричастни и са помогнали за изграждането на Божия храм.

Това са: проектантът Василка Райкова, Нано Божидаров, Любомир Георгиев, Георги Хаджимаргаритов и Атанас Костадинов. Неврокопският митрополит Серафим изрази признателност и благодарност на кмета Димитър Бръчков за предприетата стъпка по уреждане статута на църковните храмове в трите села и посочи, че в отговор на тази добрина, Църквата е решила да предостави безвъзмездно на Община Петрич за ползване имота на храм „Свети Никола”. „Църковната собственост е вид обществена собственост.

Тя е на църковната общшност в населеното място. Затова сме уверени в ползите, които ще бъдат за подрастващите от терена, който ще бъде спортно игрище ”, обобщи Неврокопският митрополит Серафим.

Превръщат черковен имот в Петрич в спортна площадка снимка 1

Добавете Вашия коментар!