Превозвачи излизат на протест ако проблемите не бъдат решени

16 Януари 2019 | 13:03
0 коментара
Общество

 Превозвачи излизат на протест на 18 февруари ако проблемите в сектора не бъдат решени. Това обяви на пресконференция, председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Тя посочи, че проблемите в бранша не се решават от 10 години поради липса на воля от държавата. На пресконференцията те ще дадат решения на дългогодишните си проблеми и дават последен срок на държавата да реши проблемите на бранша. „Вече нямаме друг избор - или проблемите ни да бъдат решени, или да бъдат обявени безсрочни протести“, заяви Милтенова и подчерта, че браншът е обединен.

Председателят на конфедерацията припомни, че настояват да бъде криминализиран нерегламентираният превоз, от който държавата годишно губи по 300 млн. лева. „В България се движат около 3 000 осем местни микробуса, които се водят леки автомобили. Години наред те извършват нерегламентиран превоз. Сезирали сме НАП преди 2 години. До ден днешен няма резултат, дори нямаме отговор“, коментира Себахтин Исмаил, който е, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и добави, че през последните 4 години има над 60 жертви от дейността на тези нелегални микробуси в цяла Европа. По отношение на въвеждането на ТОЛ система за автобусите от бранша предлагат тя да отпадне и за тях да останат винетките. „Доизмислена ли е добре или не тол системата, как тя ще се отрази на бъдещите плащания са въпроси, които ни вълнуват. 4 месеца преди въвеждането й не знаем стойността ѝ. Говори се за главоломни допълнителни разходи, откъде ще дойдат те? Тол системата ни поставя под въпросителен знак - какво ще плащаме от август, на чий гръб ще бъде цената на билета“, попита председателят на Българската федерация пътнически транспорт Георги Милошев. Председателят на Конфедерацията Магдалена Милтенова обясни, че министър-председателят Бойко Борисов е информиран за намеренията на бранша и се надяват той да се намеси. По нейни думи това е опит секторът да бъде спасен. В противен случай ще спрат да се движат автобусите в цяла България, с изключение на общинските превози до решаване на проблемите.

„Ще преустановим превозите в цялата страна. Нямаме никаква друга алтернатива, за да може обществото да разбере, че имаме проблеми и да ни подкрепи”, заяви още тя.

Според тях проблемите могат да се решат в рамките на няколко дни, защото това касае промени в два закона. До протестите ще се стигне ако видят, че държавата не взима отношение по поставените от тях проблеми. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP