Преводачът при преговорите между „Инерком” и ЧЕЗ в Прага в началото на месеца е бил разследван за убийство, съобщава bTV.

Информацията първо бе оповестена от чешкото издание „Лидове новини” и в последствие потвърдена пред българската телевизия от ЧЕЗ.

Става въпрос за българо-чешкия предприемач Никола Молчан. Името му стана известно през 2009 г., когато българската полиция го задържа във връзка с разследване на убийството на неговия бизнеспартньор Либор Мировски.

Молчан прекарва в ареста две седмици, но съдът го пусна на свобода, тъй като не намира достатъчно доказателства за вината му. Десетина години преди това – през 1998 г. името му е било свързвано и с два други случая на убийства, за които обаче не е бил задържан.

През май 2015 г. софийският градски съд е отменил постановлението на Софийската градска прокуратура, с което досъдебното производство срещу Молчан е прекратено от прокуратурата и е върнато на държавното обвинение.

Това решение на магистратите е потвърдено и от второинстанционния съд през октомври 2015 г.

„Г-н Молчан не е бил официална част от преговарящия екип на дружеството „Инерком”. Когато беше публикувана информация за него в българските медии, проверихме за кого става дума. Г-н Молчан съпровождаше „Инерком” като преводач, тъй като преговорите се водеха на чешки и на български”, посочва говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова.

„Лидове новини” подчертава, че се опитали да влязат във връзка и с „Инерком”, но на въпросите си за дейността на Молчан не са получили отговор.

Според изданието обаче между „Инерком” и Молчан има връзка, която не е случайна, и минава през бизнесдамата Мая Христова. Тя познава сем. Върбакови, а Молчан е работил за нея – той е управлявал „ММ Глобал”, клон в Прага на конгломерата „ММ Груп”.

Офисите на „Инерком” и на „ММ Груп” се намират в една и съща сграда в София.

Мировски умира през октомври 2008 г., след като бил прострелян 5 пъти. Тялото му е намерено дни по-късно в планините край София от човек, събирал шипки.

Полицията стигна до извода, че извършителите на престъплението вероятно са Молчан и неговият шофьор и бодигард. Като е имало опити за прикриване на убийството.

След като е освободен поради липса на доказателства, Молчан се оплаква, че в ареста му е оказван физически тормоз, бил му пускан ток и е бит.

Полицейският аташе на Чехия в България Давид Родр, цитиран от Чешката телевизия, споделя, че е бил повече от изненадан от пускането на Молчан от ареста.

Тогавашният правосъден министър на Чехия също се намесва с искане случаят да бъде разследван и в Чехия, но чешката прокуратура отказва да се заеме.