Преподавателят в ЮЗУ Калоян Методиев е новият началник на кабинета на Президента

19 Август 2019 | 15:01
0 коментара
Общество

Със свой указ от днес, 19 август 2019 година, президентът Румен Радев назначи Калоян Методиев за началник на своя кабинет. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Калоян Методиев заема мястото на Иво Христов, който стана евродепутат.

Кой е Калоян Методиев?

Той е роден на 24 април 1976 година в град София. През 1994 година завършва 133 СОУ „Ал. С. Пушкин“ с хуманитарен профил и руски език. През 2001 година се дипломира като магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където специализира „Външна политика“ и „Национална сигурност“.

Научна кариера

Калоян Методиев  е доктор по политология. Автор е на книгите „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“,  на още стотици статии и интервюта на политическа и социална тематика. Има научни публикации на английски, сръбски, хърватски и албански език.

От 2012 до 2017 година е асистент в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, където води курсове по „Политически маркетинг“, „Институции на съвременната държава“, „Политически партии“, „Имиграционни политики“, „Съвременна политическа история на Балканите“.

От 2010 до 2019 година е хоноруван преподавател в катедра „Политология“ на Софийския университет.

От 2015 до 2019 година е политолог и главен анализатор на Института за стратегии и анализи.

Политическа кариера

Бил е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили и заместник -председател на Демократичните европейски младежки общности със седалище в Копенхаген.  На парламентарните избори през лятото на 2005 година е водач на листата на ОДС за област Търговище, но след това с шумен скандал напуска СДС.

През 2007 година е сред основателите на политическа партия „Общество за Нова България“ и е нейн председател  от 2007 до 2013 година.

Методиев е  член на Стратегическия съвет към Президента, създаден през  март 2019 година.

Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език.

Женен с две деца.

Добавете Вашия коментар

TOP